Кламер БГ - Новини: Потребители на Netflix са прекарали 812 млн. часа да гледат "Нощен агент"

Потребители на Netflix са прекарали 812 млн. часа да гледат "Нощен агент"

Общество

|
Ср, 13 Дек 2023г. 17:52ч.
Потребители на Netflix са прекарали 812 млн. часа да гледат "Нощен агент"

Потребители на Netflix са прекарали 812 млн. часа да гледат

Потребители по целия свят са гледали "Нощният агент" в продължение на 812 млн. часа, с което политическият трилър се превръща в най-гледаният филм във платформата за видео стрийминг Netflix през първата половина на тази година, предаде Би Би Си.

Компанията е критикувана, че не е прозрачна в представянето на съдържанието в платформата си. Критиките бяха в основата на тазгодишните стачки в Холивуд, които парализираха филмовата и телевизионната индустрия за няколко месеца. Актьорите и сценаристите настояваха за по-високи хонорари за фирми и шоу програми, които са се представили добре в стрийминг платформите.

Съизпълнителният директор Тед Сарандос призна, че липсата на прозрачност относно популярността на предаванията е довела до недоверие сред творческата общност.

Той поясни, че Netflix е пазил данните за зрителите си в тайна докато е изграждал бизнеса си, за да може да експериментира, без да предоставя важна информация на потенциални конкуренти.

"Това е голяма стъпка напред за Netflix и нашата индустрия", заяви компанията в публикация в блога си.

"Вярваме, че информацията за зрителите в този доклад... ще даде на творците и на нашата индустрия по-дълбока представа за нашата аудитория и за това какво й въздейства."

Творческата общност в Холивуд разчита на данните за гледаемост, които се предоставят всяка година от специализираната фирма за данни за аудиторията Nielsen, отнасящи се за ефирната и кабелната телевизия.

Публикуваният на сайта на Netflix обзор "Какво гледахме" подрежда 18 000 заглавия по количеството часове, гледани между януари и юни тази година. Компанията заяви, че сега ще публикува данните на всеки шест месеца.

Сред другите предавания, които заемат видно място в списъка, са "Джини и Джорджия", "Момичетата Гилмор", "Зайнфелд", "Приятели" и "Офисът", които обхващат близо 100 милиарда часа гледане.

Филмът "Майката" с Дженифър Лопес в главната роля е бил най-гледаният филм, гледан в продължение на повече от 249 милиона часа.

Неанглоезичното съдържание е генерирало около една трета от всички гледания, а Netflix заяви, че данните показват също, че все още има търсене на по-стари заглавия.

"Успехът в Netflix има различни форми и размери и не се определя само от часовете гледане. Имаме изключително успешни филми и телевизионни предавания както с по-малко, така и с повече часове гледане. Всичко зависи от това дали даден филм или телевизионно предаване вълнува своята аудитория - и от размера на тази аудитория спрямо икономическите показатели на заглавието", заявиха от компанията.

С почти 250 милиона абонати в световен мащаб Netflix е най-голямата стрийминг услуга в света.

От 2021 г. насам тя публикува ежеседмични списъци Топ 10 и Най-популярни, които показват най-гледаните филми и телевизионни предавания на английски и други езици.

Netflix заяви, че повече от половината заглавия, пуснати тази година, са се появили в седмичните списъци Топ 10.

Според Тед Сарандос докладът "Какво гледахме" показва, че 55% от гледанията на Netflix идват от оригинални филми и сериали, а 45% - от лицензирани заглавия.

Миналата година Netflix стартира отделна услуга с реклами, която изисква повече прозрачност, тъй като рекламодателите искат информация за популярността на съдържанието.

mediapool.bg