Кламер БГ - Новини: Мозайките на паметника на Бузлуджа са спасени от разруха

Мозайките на паметника на Бузлуджа са спасени от разруха

Общество

|
Пон, 08 Ноем 2021г. 14:42ч.
Мозайките на паметника на Бузлуджа са спасени от разруха

Мозайките на паметника на Бузлуджа са спасени от разруха

Мозайките на паметника на Бузлуджа са спасени от разруха благодарение на фондация "Проект Бузлуджа".

Планираните спешни мерки за опазване на мозайките от външния мозаечен кръг в паметника приключиха, съобщиха от фондацията.

Мерките са доказано ефикасни тъй като по същата технология миналата година са стабилизирани мозайките от вътрешния кръг и разрушителните процеси бяха спрени, обяснява арх. Дора Иванова. Тя е иницетор на спасяването на паметника на Бузлуджа, като към момента това става чрез средства набрани по дарителска сметка. Финансирането тази година е изцяло от хората на България, каза арх. Иванова.

В кампанията "Осинови мозайка" десет личности и фирми финансираха и така спасиха конкретно мозаечно произведение.

Кампанията подкрепиха и дарители с малки или по-големи суми. Така всички мозайки в двата мозаечни кръга са вече защитени и ще бъдат запазени докато текат процесите по финансиране, планиране и изграждане на нов покрив и цялостна концепция за използване на сградата.

През септември работите на терен започнаха със стабилизирането на съществуващите мозайки от екип от реставратори от Националната художествена академия и Техническия университет в Мюнхен.

След това строители изградиха защитен навес над мозайките, който ги предпазва от суровите климатични условия. Бяха използвани над 30 кубика дървен материал и 500 квадратни метра профилирана ламарина.

По мярка бяха ушити 46 защитни платна с общ размер 600 квадратни метра от здрав, лек, устойчив и водонепропусклив текстил.

Около 100 доброволци се включиха в 5 доброволчески акции за внасяне на строителните материали в сградата и за монтиране на защитните платна, които пазят мозайките от навявания на дъжд и сняг.

Проведените мерки за възможни благодарение на съдействието на областната управа в Стара Загора и община Казанлък.

Проект "Бузлуджа" продължава работата за опазване на сградата в две основни направления - спешни мерки на терен за спиране на разрухата и изготвяне и прилагане на цялостен план за опазване и управление на монумента.

Следващата цел е отварянето на сградата за посетители във възможно най-кратък срок.

mediapool.bg