Кламер БГ - Новини: Внезапно е починал създателят на Дарик радио и шеф на БСК Радосвет Радев

Внезапно е починал създателят на Дарик радио и шеф на БСК Радосвет Радев

Общество

|
Пет, 06 Авг 2021г. 16:36ч.
Внезапно е починал създателят на Дарик радио и шеф на БСК Радосвет Радев

Сн.: Дарик Радио

Внезапно в петък – 6 август, е починал създателят на Дарик радио и председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, съобщиха от бизнес организацията.

Той бе на 61 години.

Вестта порази всички, които го познаваха и са работили с него.

Като собственик на Дарик радио той предостави на журналистите възможност да работят свободно – нещо, което е труднодостъпно и дори невъзможно в повечето български медии.

С Радосвет Радев БСК губи втори председател за три години след смъртта на Божидар Данев.

Радев пое управлението на БСК през 2018 г. с амбицията да я направи модерна, водеща бизнес организация, посочват от камарата. Той бе неин член от 1991 г.

"За тези три години г-н Радев се превърна не просто в наш ръководител, но преди всичко беше наш приятел - човек, на когото можеш да се довериш, с когото можеш да споделиш идеи, от когото можеш да получиш подкрепа и разбиране. За всичко това му благодарим! Надяваме се пътят му да е светъл, както ние ще пазим светъл спомена за него! Изказваме искрени съболезнования на семейството и близките му, както и на целия екип на "Дарик радио" - най-голямата му любов!", завършва съобщението на БСК,

"С прискърбие съобщаваме, че на 61-годишна възраст внезапно почина Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио. Обичан баща, съпруг и приятел, Радосвет Радев ни напусна днес, 6 август 2021", гласи краткото съобщение на сайта на радиото.

Радосвет Радев е роден през 1960 г. Завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", но специализирал маркетинг и мениджмънт в САЩ. След работа в Софийския градски съд и в БНР създава през 1992 г. "Дарик Радио", чийто директор бе до последно.

Ръководеше също така редица други фирми в областта на имотите, осигуряването, дори и курортния комплекс "Албена".

Той бе сред основателите на първите съюзи на частния капитал в България през 1989 г.

Женен, с три деца.

Президентът Румен Радев изказва искрени съболезнования на семейството, близките и колегите на Радосвет Радев за огромната загуба, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Като председател на Българската стопанска камара, той работеше активно и всеотдайно с политици, с граждански формации, държавни институции и социални партньори, воден от идеята да създаде предвидима и благоприятна среда за развитие и просперитет на българския бизнес", заявява държавният глава в съболезнователния адрес до близките.

Президентът посочва, че Радосвет Радев ще бъде запомнен и с приноса си за развитието на медиите в България: "Създаденото от него Дарик радио допринесе за медийния плурализъм у нас, даде шанс за професионалната реализация на редица журналисти, които имаха свободата да разгърнат таланта си".

Президентът допълва, че въпреки многото предизвикателства в медийната среда, Радосвет Радев продължаваше да насърчава качествената журналистика и доказателство за това са многобройните слушатели на медията.

mediapool.bg