Кламер БГ - Новини: Нинова съзря "план за убийството на БСП", който се провалил

Нинова съзря "план за убийството на БСП", който се провалил

България

|
Вт, 04 Апр 2023г. 16:12ч.
Нинова съзря "план за убийството на БСП", който се провалил

Нинова съзря

В първото си изявление след изборите лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че по време на цялата предизборна кампания е вървяла "една добре организирана и манипулативна кампания срещу БСП", но "планът за убийството" на партията се провалил.

Нинова отчете, че партията ѝ имала сходно представяне на това от изборите през октомври миналата година. На изборите в неделя социалистите спечелиха 8.94% , но гласовете им са със 7 000 по-малко от тези на предишния предсрочен вот, макар партията да очакваше по-висока подкрепа заради прокараното в края на миналата година от ГЕРБ, БСП и ДПС връщане на хартиената бюлетина в големите секции.

Всъщност низходящият тренд в подкрепата за социалистите продължава от две години насам. На изборите през април 2021 г. за пръв път от 20 години БСП стана не втора, а трета сила с 480 146 гласа, като загуби почти половината от избирателите, подкрепили я на предходните избори през 2017 г. (955 490 гласа). Гласовете за партията продължаваха да се топят и на следващите избори, като в 48-ото Народно събрание партията дори стана четвърта политическа сила. Сега гласовете за БСП са 225 814 и е пета по големина.

"Разбира се, тези девет процента не ни удовлетворяват, не плуваме в розови облаци. Ще работим оттук нататък за повишаване на резултата, като този път анализът ни ще е различен, ще го направим област по област", призна все пак Нинова.

Тя обаче за пореден път видя вината за резултатите не в партията, а извън нея: "През цялото време се внушаваше, че БСП е приключила като партия, планът за убийството на БСП този път се провали".

По думите ѝ "Левицата", в която на този вот се обединиха някогашни знакови социалисти, била поредната "гъба двойник", създадена да пречи на БСП.

"Планирано, организирано, подплатено с много финансова подкрепа - стотици хиляди левове вече официално публикувани за кампанията им, с подкрепата на служебния кабинет. На много места областни управители назначени от президента Радев работеха за "Левицата", бяха използвани държавни служители, натиск върху хората от БСП да напускат и да се присъединяват към "Левицата". БСП успя да съхрани досегашния си резултат, а "Левицата" е под черта . Това, за което бяха създадени - не за да влязат в парламента, а да вредят на БСП, си го постигнаха. Част от тези 50 000 гласа са на БСП. Но в крайна сметка истинската автентична лява представителка единствена в 49-тото Народно събрание е БСП", обяви Нинова.

След тези обвинения тя се обърна към бившите си съпартийци от "Левицата" и отново ги призова да се върнат в БСП с думите:

"Наиграхте се, каквото можахте навредихте. Отново подновяваме поканата - върнете се в БСП, подновете си членството в партийните организации и ако сте искрени, че искате силна лява политика, елате при единствената парламентарно представена лява партия, за да я правим заедно".

По повод предстоящите преговори за съставяне на правителство Нинова каза, че първият и вторият трябва да дадат своите предложения, а мълчанието им определи като странно. Тя добави, че партията ѝ е пета политическа сила и засега организирането на лидерска среща не зависи от тях.

"Ще направим вътрешнопартийно допитване как да се държи парламентарната група – да подкрепя ли някого, да стои ли в опозиция", каза още Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че в новия парламент "ще разговаряме с всички както и досега": "Ще разговаряме, за да ги информираме какво е решила партията. Питаме си членовете, отиваме при другите партии и ги информираме".

По повод завръщането на хартиената бюлетина в големите секции Нинова каза, че на изборите на машина за БСП са гласували 114 750 души, а 111 133 - на хартия. "За нас е важно, че дадохме възможност за избор. Показа се, че има нужда и от двете, като половината предпочитат така, а другата - по другия начин", каза още тя.

Нинова определи като пълен провал на служебното правителство видеонаблюдението при броенето на изборните резултати.

mediapool.bg