Кламер БГ - Новини: "Недопустима безпардонност". ПП-ДБ поиска отговори от службите за твърденията на Толстой

"Недопустима безпардонност". ПП-ДБ поиска отговори от службите за твърденията на Толстой

България

|
Ср, 26 Юли 2023г. 13:18ч.
"Недопустима безпардонност". ПП-ДБ поиска отговори от службите за твърденията на Толстой

Елеонора Митрофанова

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) поиска специалните служби да дадат информация пред парламента имат ли основания коментарите на руския депутат Пьотр Толстой, който каза, че "в България по крайбрежието са все наши граждани", които могат във всеки момент да започнат демонстрации. Освен това от ПП-ДБ призоваха вицепремиерът и външен министър Мария Габриел да привика руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

В позиция на коалицията, представена в парламента от депутата Ивайло Митковски, твърденията на Толстой са определени като "поредна хибридна атака от страна на Русия, формулирана от депутат, който не за първи път третира страната ни като васална територия на Путиновия режим".

Според него действащият зам.-председател на руската Дума си е позволил публично да обяви българското Черноморие за руска територия, а сънародниците си у нас за своеобразни "спящи клетки" за създаване на организирани безредици, граничещи с гражданска война.

От ПП-ДБ искат ДАНС и специализираните служби в България да отидат в Народното събрание и да дадат категоричен отговор има ли основание руската диаспора по българското Черноморие да бъде възприемана като заплаха за гражданския мир в страната ни и ако има индикации за подобни очаквания, да бъдат предприети мерки за контрол с цел гарантиране сигурността на българските граждани.

Пред държавната телевизия "Россия 1" Толстой спомена България и Румъния като евентуални цели на бъдеща руска военна експанзия, но за да стигне до тях, Русия първо трябва “да свърши с Украйна”.

"В края на отминалата седмица станахме свидетели на проява на недопустима безпардонност, градираща до наглост, от страна на действащия руски депутат Пьотр Толстой по отношение на нашата държава. България не може и не бива на никаква цена да бъде превръщана в мишена на нездрави политически щения и външни интереси", посочи Митковски.

МВнР засега не се е обърнало към Митрофанова, въпреки че по-рано тази седмица и премиерът Николай Денков каза, че ще се обърне към дипломатическото ведомство, за да вземе мерки.

Денков каза обаче, че кабинетът не планира да гори Митрофанова, след като имаше призиви в тази посока от Атлантическия съвет.

Това не е първата подобна изява на Толстой. През 2016 година той каза, че Русия ще купи цяла България.

"Половината от крайбрежието вече купихме", каза той, след което обясни, че се е шегувал.

mediapool.bg