Кламер БГ - Новини: Най-близкият човек на Божков се прибира в България от Дубай

Най-близкият човек на Божков се прибира в България от Дубай

България

|
Четв, 20 Май 2021г. 21:21ч.
Най-близкият човек на Божков се прибира в България от Дубай

Георги Попов

Дясната ръка на хазартния бизнесмен Васил Божков - Георги Попов ще се прибере в петък в България. Това обяви самият Васил Божков на своя профил във Фейсбук.

Двамата с Божков се намират в Дубай от януари минлата година, когато прокуратурата им повдигна десетки обвинения, сметките на фирмите им бяха запорирани, а парламентът национализира бизнеса на “Националната лотария.

Божков публикува декларация от името на международната адвокатска кантора "Charles Russell Speechlys", в която се казва, че Попов "доброволно e подал искане и е приел да се осъществи процедурата по екстрадиция".

Това се случва по собствено желание от страна на Георги Попов, а не след решение на съда, въпреки че дело за екстрадиция не е водено в Обединените арабски емирства. Очаква се той да бъде арестуван още на летище "София".

Към този момент има информация, че прокуратурата е повдигнала поне 18 обвинения срещу Васил Божков, в това число: търговия с влияние, държане на нерегистрирани антики, ръководене на престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба и други.

Той успя да стигне до Дубай заедно с Георги Попов буквално ден преди да започне акцията на държавното обвинение срещу него, но жена му Елена Динева остана в София и изкара шест месеца в ареста.

Властите се задействаха срещу Божков с мотива, че той е избегнал плащането на въпросните 700 милиона лева такси върху хазартната си дейност. След това се натрупаха и множество други обвинения – за убийства, принуди и изнасилвания, а главният прокурор Иван Гешев го описа като "един от най-опасните българи" в историята на прехода.

Васил Божков на свой ред твърди, че е платил над 60 милиона лева данък "спокойствие" на премиера Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов, за да не закачат хазартния му бизнес. Така Георги Попов се превръща във възможен свидетел срещу премиера, ако прокуратурата реши да се задейства предизборно срещу Борисов, използвайки сигнала на Васил Божков.

mediapool.bg