Кламер БГ - Новини: Навални обяви гладна стачка в затвора

Навални обяви гладна стачка в затвора

Свят

|
Ср, 31 Март 2021г. 19:24ч.
Навални обяви гладна стачка в затвора

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава присъда в наказателна колония, обяви гладна стачка в знак на протест срещу липсата на достъп до медицински грижи и "мъчението", на което е подложен, с лишаването му от сън, съобщиха световните агенции.

"Обявявам гладна стачка, за да настоявам за прилагане на закона и за да се допускане лекар да ме прегледа", написа в акаунта си в Инстаграм Навални, който казва, че страда от болки в гърба и краката.

Той споделя, че е изгубил чувствителност в части от левия и десния си крак.

По-рано тази седмица Навални каза, че охраната го измъчва през нощта, като го събужда на всеки час, и че молбата му да му бъде оказана медицинска помощ умишлено е била пренебрегната, за да може психиката му да бъде пречупена.

От Федералната служба за изпълнение на наказанията обаче оценяват здравословното му състояние като "стабилно и удовлетворително“.

Опозиционерът, който е на 44 г. и е един от най-видните критици на руския президент Владимир Путин, бе осъден миналия месец на около две години и половина в наказателна колония по дело за финансови злоупотреби.

Той изтърпява присъдата си в колония №2 в град Покров, Владимирска област, известна с тежките условия.

Западът, включително и Европейският съд по правата на човека, поиска от руските власти да освободят Навални.

Москва окачестви тези призиви като недопустима намеса в руските вътрешни работи.

mediapool.bg