Кламер БГ - Новини: ООН: Руски наемници са свързани с насилието в ЦАР

ООН: Руски наемници са свързани с насилието в ЦАР

Свят

|
Четв, 01 Апр 2021г. 11:53ч.
ООН: Руски наемници са свързани с насилието в ЦАР

Все повече руски наемници са замесени в нарушения на човешки права в разкъсваната от конфликт Централноафриканска република (ЦАР), заявиха експерти на ООН, цитирани от ДПА.

Експертите изразиха безпокойство от "увеличаващото се вербуване и използване на частни военни и охранителни подизпълнители от правителството на ЦАР и близките им контакти в мироопазващите сили на ООН".

Експертите са особено разтревожени от сътрудничеството на руската частна военна фирма "Вагнер" с охранителната фирма "Сеуа секюрити сървисис" и руската "Лобай инвест сарлу". Тези фирми са свързани с "придружени с насилие нападения" след президентските избори в ЦАР през декември, казаха експертите. Те добавиха, че частните подизпълнители са били многократно в контакт и с мироопазващите сили на ООН в района.

"Това размиване на границите между цивилни, военни и мироопазващи операции по време на конфликт поражда объркване кои са легитимните мишени и увеличава риска от масови нарушения на човешки права и хуманитарни закони", казаха експертите.

Сигналите за нарушения на човешки права включват масови екзекуции, произволни задържания, изтезания и принудително изселване на цивилно население.

В последно време боевете между въоръжени групировки и правителствените сили са довели до изселването на около 180 000 души.

mediapool.bg