Кламер БГ - Новини: След дебат за черешовото топче НС одобри изпращането на стари БТР-и в помощ на Украйна

След дебат за черешовото топче НС одобри изпращането на стари БТР-и в помощ на Украйна

България

|
Пет, 21 Юли 2023г. 18:25ч.
След дебат за черешовото топче НС одобри изпращането на стари БТР-и в помощ на Украйна

Сн. БГНЕС

Народното събрание (НС) реши в петък България да помогне на Украйна с бронирани машини от резерва на МВР, които не е използвала никога, а продължават да генерират разходи за съхранение.

Решението бе подкрепено от всички партии без депутатите на БСП и "Възраждане".

"За" гласуваха 63-ма депутати от ГЕРБ-СДС, 50 - от "Продължаваме промяната - Демократична България", 30 - от ДПС, и петима от "Има такъв народ". "Против" бяха 37 човека от "Възраждане" и 15 от "БСП за България".

Става въпрос за около 100 машини, сред които и БТР-и, придобити още за т.нар. възродителен процес.

Какво следва?

Предстои да се уточни процедурата, по която машините ще бъдат изпратени за Украйна. Очакванията са, че тя ще се води от МВР, като съдействие ще бъде оказвано и от Министерството на отбраната (МО).

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) обясни, че правителството ще подготви точно каква ще бъде военната помощ, след което парламентът ще ратифицира споразумението с Украйна.

“Украйна стои на пътя на Путин преди да стигне до нас. България вече е най-големият склад за съветско въоръжение в Европа”, каза депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

Той припомни, че експертните становища на МО и МВР са, че тези оръжия не са им необходими и ако бъдат предоставени на Украйна, няма да навредят на способностите на нашата армия.

"През последните 25 години поддръжката и съхранението на въпросната техника изисква значителни финансови разходи от бюджета. Също така въпросната техника трудно би била приложима в изпълнение на основните задачи на Национална служба "Жандармерия", пише в мотивите на вносителите на предложението Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев и Делян Пеевски.

България вече изпрати един транш военна помощ за Украйна, а се подготвя още един.

Черешовото топче, американският посланик и скъпите коли

В петък депутатите на БСП и "Възраждане" предложиха иронично България да изпрати на Украйна черешовото топче и други оръжия от музеите. В дебата заложиха на познатата риторика за американския посланик, обезоръжаването на България, възможността да бъдат изпратени български войници в Украйна и други.

"Това решение е позорно и съкращава и без това мижавия ни отбранителски потенциал. Обясняваме, че нямаме потенциал и казваме "ела, Вълчо, изяж ме". НАТО щяло да ни пази. Появи се идея да дадем и черешовите топчета от музеите", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В дебата се включи и Андрей Чорбанов от ИТН, който направи предложение в същия тон.

"Трябва да мобилизираме всички украинци в България и да ги изпратим на фронта заедно с БТР, защото са в България и карат скъпи коли, а за Украйна са дезертьори", каза Чорбанов.

mediapool.bg