Кламер БГ - Новини: Парламентът реши Конституционният съд да се премести в сграда на ББР

Парламентът реши Конституционният съд да се премести в сграда на ББР

България

|
Пет, 21 Юли 2023г. 18:47ч.
Парламентът реши Конституционният съд да се премести в сграда на ББР

Парламентът реши Конституционният съд да се премести в сграда на ББР

Парламентът прие решение, с което възлага на Министерския съвет да предприеме необходимите действия, съобразно своите правомощия, да придобие и предостави на Конституционния съд (КС) сграда на Българската банка за развитие.

Проектът бе внесен от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "За" гласуваха 165-ма народни представители, двама се въздържаха.

В писмо до Министерския съвет Конституционният съд е обосновал необходимостта от предоставяне на сграда и нужните средства за нормалното функциониране при осъществяване на конституционните му правомощия, е записано в мотивите на авторите на решението. Сред тях са лидерите на формациите - Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП), Атанас Атанасов (ДБ) и Христо Иванов (ДБ) и Мустафа Карадайъ (ДПС).

Те посочват, че че има постигнато съгласие между формациите им за въвеждане на индивидуална конституционна жалба,а това ще увеличи многократно работата на КС и съответно ще бъдат необходими още служители и помещения.

Сградата, в която се очаква да се премести КС, беше купена от ББР в края на 2021 г. Тя придоби централата на "БНП Париба" на бул. "Цар Освободител" 2 в сделка за 11 млн. евро.

Сградата е с разгъната застроена площ от 2836 кв.м, а земята под нея е 612 кв.м, от които застроени са 554 кв.м.

Имотът се намира до централата на ББР на ул. "Дякон Игнатий" 1. И двете сгради са паметници на културата - част от първия след Освобождението архитектурен ансамбъл по европейски образец в София. Той е инвестиция на полк. Косаков, изградена по периферията на земята му, заключена между сегашните улици "Цар Освободител", "Дякон Игнатий" и "Аксаков", в близост до Княжеския дворец.

mediapool.bg