Кламер БГ - Новини: МЗ ще предложи лечение на хепатит и за неосигурените пациенти

МЗ ще предложи лечение на хепатит и за неосигурените пациенти

България

|
Пет, 28 Юли 2023г. 14:03ч.
МЗ ще предложи лечение на хепатит и за неосигурените пациенти

МЗ ще предложи лечение на хепатит и за неосигурените пациенти

Ръководството на здравното министерство ще предложи промени в Закона за здравето, които ще дадат възможност и на здравно неосигурените пациенти да се лекуват от хепатит В и С. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Михаил Околийски в петък, когато отбелязваме Световния ден за борба с хепатита 28 юли. Той припомни, че амбициозната цел, която държавата ни си е поставила с Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в страната за периода 2021 – 2025 г. е да бъде намалена заболеваемостта с 45% до 2025 г.

Специалисти отново настояха да отпадне ненужното изчакване от 6 месеца за започване на лечение с новите безинтерферонови терапии срещу хепатит С, които се прилагат у нас от 2016 година и имат над 95% ефективност.

Проблемът е, че Здравната каса изисква 6 месеца проследяване на инфектираните без тежко увреждане на черния дроб, което според специалистите е научно и медицински неиздържан критерий.

Председателят на Българското дружество по гастроентерология Красимир Антонов открои като проблем и редицата кръвни изследвания, които са излишни съгласно международните препоръки за лечение.

По думите на Околийски активна роля в превенцията на хепатит B и C имат общопрактикуващите лекари, на които трябва да бъдат дадени ясни насоки какво трябва да се направи, ако техен пациент има симптоми.

Тазгодишното мото на Световния ден за борба с хепатита е "Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“.

mediapool.bg