Кламер БГ - Новини: СЗО: Омикрон носи много висок глобален риск

СЗО: Омикрон носи много висок глобален риск

Коронавирус

|
Пон, 29 Ноем 2021г. 16:25ч.
СЗО: Омикрон носи много висок глобален риск

СЗО: Омикрон носи много висок глобален риск

Новият вариант на коронавируса, наречен Омикрон, представлява много висок риск на глобално равнище, предупреди в понеделник Световната здравна организация (СЗО).

Предупреждението идва на фона на нарстващ брой случаи от новия вариант, за които все повече държави съобщават.

Министрите на здравеопазването на страните от Г-7 се събират днес на спешна среща в Лондон, за да обсъдят въпроса.

"Към този ден не е съобщено за нито един смъртен случай, свързан с варианта Омикрон", подчертава СЗО в технически документ, публикуван днес. В същото време базираната в Женева организация предупреждава, че предвид това, че вариантът има мутации, които може би го правят по-способен да избягва имунния отговор и може би му дават евентуално предимство по отношение на предаването, вероятността от разпространяване в глобален план е висока. По тази причина СЗО се опасява от бъдещи пикове на пандемията.

В петък здравната агенция на ООН вече каза, че вариантът Омикрон поражда безпокойство.

Предварителните данни навеждат на мисълта, че при него рискът от повторно заразяване е голям, но ще са нужни седмици, за да се провери това. "Необходимо е възможно най-бързо да бъде ускорен темпът на ваксиниране на населението, особено на тези хора, които най-много се нуждаят от ваксиниране, а също така и на онези, които все още не са ваксинирани или не са напълно ваксинирани", посочва СЗО. Случаи на заразяване с новия вариант на коронавируса може да бъдат регистрирани и при хора със завършен ваксинационен цикъл, но се очаква техният дял да е малък, прогнозира СЗО.

Заради новия вариант Япония забранява влизането на чужденци на своя територия от утре.

Австралия, където са открити 5 случая и която трябваше да отвори границите си за чуждестранни студенти и квалифицирани работници, ще изчака с това най-малко две седмици.

Филипините, които също планираха да отворят границите си в сряда за напълно ваксинирани туристи, сега отлагат това смекчаване на ограниченията.

Индонезия обяви, че на нейна територия няма да са добре дошли хора, които през последните 15 дни са били в

Хонконг, където бе установен случай на Омикрон, както и в 8 африкански държави.

Израел, където бяха потвърдени двама заразени с новия вариант и се проверяват още 11 подозрителни случая, забрани от снощи влизане на чужденци на своя територия и изисква Пи Си Ар тест и карантина дори на ваксинираните си граждани, които се връщат от чужбина.

САЩ, които в началото на този месец отвориха границите си, отново се затварят от днес за пътници от 8 африкански страни - Република Южна Африка, Лесото, Ботсвана, Намибия, Зимбабве, Мозамбик, Есватини и Нигерия.

Случаи на Омикрон вече бяха установени също в Канада, Италия, Германия.

В Обединеното кралство, трима заразени бяха открити в края на миналата седмица в Англия. Днес в Шотландия беше съобщено за 6 случая, които нямат връзка с чужбина.

Шотландската регионална премиерка Никола Стърджън заяви, че е малко вероятно, но не и невъзможно, шестте случая да са свързани със световната среща на високо равнище в Глазгоу за климата по-рано този месец, предаде Ройтерс.

Във Франция бяха открити 8 предполагаеми случая, но още се правят тестове за потвърждаването им.

В Португалия бяха установени 13 заразени - играчи и служители на елитния футболен отбор "Белененсиш". Един от футболистите на тима е бил наскоро в Република Южна Африка, където бе засечен първо Омикрон.

В Нидерландия 13 пътници, дошли в петък от Южна Африка, са заразени с новия вариант.

Днес Австрия потвърди, че предполагаемият случай на Омикрон, засечен на територията й миналата седмица, е на новия вариант.

mediapool.bg