Кламер БГ - Новини: Фармацевтични компании се опасяват, че Oмикрон ще намали ефикасността на продуктите им

Фармацевтични компании се опасяват, че Oмикрон ще намали ефикасността на продуктите им

Коронавирус

|
Вт, 30 Ноем 2021г. 13:59ч.
Фармацевтични компании се опасяват, че Oмикрон ще намали ефикасността на продуктите им

Фармацевтични компании се опасяват, че Oмикрон ще намали ефикасността на продуктите им

Съществуващите ваксини срещу Covid-19 ще бъдат по-малко ефикасни срещу варианта Омикрон на коронавируса и ще са нужни няколко месеца, за да се разработи нова ваксина. Това прогнозира шефът на американската фармацевтична компания Moderna в интервю за в. "Файненшъл таймс".

Според Стефан Бансел ще има значително намаляване на ефикасността на ваксините, допълва той и казва, че данните за ефикасността на настоящите ваксини срещу Омикрон ще бъдат на разположение в идните две седмици.

Бансел посочи, че учените са обезпокоени от Омикрон, защото 32 мутации от неговите 50, се намират в шипчестия протеин, който е ключът за проникване на вируса в организма. Според

Бансел настоящите ваксини няма да имат същата степен на ефикасност, която са имали срещу варианта Делта.

Moderna вече обяви намерение да разработи бустерна доза, която да е специфична за новия вариант.

Pfizer също изрази такова намерение. Според шефа на Моderna неговата компания може да достави между 2 и 3 милиарда дози през 2022 г., но ще бъде опасно да се ориентира цялото производство към една специфична ваксина, ефикасна само срещу варианта Омикрон, докато все още се разпространяват и други варианти на вируса.

Компанията Regeneron Pharmaceuticals Inc. също съобщи, че нейното лекарство с моноклонални антитела срещу Covid-19 може да се окаже малко по-малко ефективно срещу варианта Омикрон на коронавируса.

Компанията обаче подчерта, че прогнозата не се основава на обширни данни, а на "ин витро анализи и структурно моделиране", добавяйки, че са необходими допълнителни опити, "за да се потвърди и количествено оцени това потенциално въздействие".

Regeneron също така разкри, че ще тества други моноклонални антитела срещу новия Covid вариант и обяви, че изпитването на първото специфично лекарство за Омикрон вече е започнало.

По-рано този месец, преди обаче да се появи варианта Омикрон, компанията представи последно проучване, показващо, че единична доза от нейния коктейл с моноклонални антитела, известен като REGEN-COV, намалява риска от заразяване с Covid-19 с 81.6%, като още след първия месец след приемането на REGEN-COV рискът от Covid-19 намалява с 81,4%.

mediapool.bg