Кламер БГ - Новини: Проф. Костов: След шестия месец е добре да се постави трета доза

Проф. Костов: След шестия месец е добре да се постави трета доза

Коронавирус

|
Четв, 21 Окт 2021г. 14:20ч.
Проф. Костов: След шестия месец е добре да се постави трета доза

Пуломологът проф. Коста Костов

След шестия месец е добре да се постави трета доза от ваксините срещу Covid-19, коментира пулмологът проф. Коста Костов, който отговори на въпроси на граждани в Националния пресклуб на БТА по темата за ваксинирането.

По думите му след шестия месец ефективността на ваксините намалява, като спадът при векторните ваксини е драстичен.

"Третата доза трябва да бъде с РНК ваксина", казва лекарят и апелира ваксинираните да не гледат антителата си преди да решат дали да си я сложат.

Той също така напомня, че количеството на антителата не е добър източник на информация.

"Когато се ваксинирах с трета доза, аз не си изследвах антителата. Не разчитайте на нивото на вашите антитела, а на времето от ваксинацията и от преболедуването, доказано с PCR тест", обяснява проф. Костов.

"Апелирам към всички учители, лекари да се ваксинират, както и всички работници в обществената сфера - в хранителни магазини, шофьори, в общините, в областната управа, тези, които работят с хора, репортери, кореспонденти", казва професорът.

Той смята, че хората трябва да си сложат и противогрипни ваксини и обясни, че интервалът между поставянето на ваксината срещу коронавирус и противогрипната ваксина трябва да бъде минимум две седмици.

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев посочи, че четвъртък се поставя началото на нова инициатива - "Клуб БТА", в която ще бъдат канени специалисти да отговарят на въпроси по значими теми.

mediapool.bg