Кламер БГ - Новини: Изискването за сертификат "пробуди" заспалата ваксинация

Изискването за сертификат "пробуди" заспалата ваксинация

Коронавирус

|
Четв, 21 Окт 2021г. 18:39ч.
Изискването за сертификат "пробуди" заспалата ваксинация

Изискването за сертификат

Изискването за зелен сертификат за посещението на редица обекти на закрито, което влезе в сила от днес, активизира в последните два дни почти спрелия процес по имунизация в страната.

Към 17 часа в четвъртък бяха поставени 23 206 дози ваксини срещу Covid-19. За сравнение през последната седмица у нас се поставят средно по около 7 000 дози ваксини. Най-високи стойности на ваксинация в страната бяха отчетени през май месец – по 37 000-38 000 дози дневно, след което броят им плавно намаля до почти пълното стопиране на имунизацията.

В последните дни отново се наблюдава оживление с опашки пред имунизационните пунктове. През вчерашния ден са поставени 13 484 дози – което също е почти двойно на имунизациите от предните дни.

Страната ни продължава да е все така на дъното по ваксинация в ЕС с напълно имунизирано едва 24% от пълнолетното население при 74% средно за общността. С поне една поставена доза у нас са само 25% от пълнолетните при почти 80% в ЕС.

От днес зеленият сертификат се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали, големи магазини над 300 кв. м. и др. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н.

На изискването за "зелен сертификат" трябва да отговарят и работещите в съответните обекти.

mediapool.bg