Кламер БГ - Новини: Преговарящите за коалиция в Германия, готвят законопроект за борба срещу коронавируса

Преговарящите за коалиция в Германия, готвят законопроект за борба срещу коронавируса

Коронавирус

|
Вт, 09 Ноем 2021г. 12:25ч.
Преговарящите за коалиция в Германия, готвят законопроект за борба срещу коронавируса

Преговарящите за коалиция в Германия, готвят законопроект за борба срещу коронавируса

Партиите, водещи преговори за ново правителство в Германия, представиха предложения за борба срещу разрастването на коронавирусната епидемия в страната, където всекидневният брой на новозаразените достигна исторически рекорди, предаде Франс прес.

Страна отчете 201,1 новозаразени на 100 000 души за последните 7 дни, което подобри антирекорда от 22 декември миналата година от 197,6 новозаразени на 100 000 души. Този възход на заразата се приписва на недостатъчното ниво на ваксинация на населението (70 процента).

С оглед нуждата от спешни мерки социалдемократите, зелените и свободните демократи, които искат да съставят правителство до декември, представиха серия от предложения. Те са включени в законопроект, който ще даде на 16-те провинции на Германия юридическа рамка, за да се опитат да овладеят четвъртата коронавирусна вълна.

Мерките предвиждат обмисляне на изключването на неваксинираните хора от някои събития на закрито, по-стриктни превантивни мерки на работното място и възможността да се изискват Пи Си Ар тестове вместо бързи тестове.

Трите партии обаче искат и връщането на безплатните тестове за диагностициране на коронавируса, които бяха преустановени миналия месец. Тогава преустановяването беше решено, за да бъдат подтикнати повече хора да се ваксинират, но това решение така и не даде желания резултат.

Всички тези предложения ще бъдат разгледани от Бундестага, долната камара на парламента тази седмица и се очаква да влязат в сила в края на месеца.

Трите партии обаче изключиха налагането на задължителна ваксина срещу коронавируса и локдаун на федерално ниво.

mediapool.bg