Кламер БГ - Новини: Хора с антитела над определен праг ще получат зелен сертификат

Хора с антитела над определен праг ще получат зелен сертификат

Коронавирус

|
Вт, 09 Ноем 2021г. 15:06ч.
Хора с антитела над определен праг ще получат зелен сертификат

Хора с антитела над определен праг ще получат зелен сертификат

Хората, които имат антитела над определен праг, ще могат да си извадят зелен сертификат от четвъртък. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров във вторник след като експертните съвети по имунология, вирусология и клинична лаборатория излязоха със становища по темата.

Сертификатите ще се издават на хора, при които лабораторното изследване е показало, че IgG антителата са над 150 BAU/ml. За изследването могат да се ползват всички сертифицирани тестовет с чувствителност над 90%. Сертификатът за антитела ще е със срок на валидност 90 дни. Той ще важи само на територията на страната.

"Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни", каза Кацаров.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че ще се признава само изследването за IgG антитела, защото те са с най-дълъг живот. Тя посочи, че изискване за 150 единици BAU залага праг от 10 пъти над нормата антитела, което е висока защита. Когато антителата спаднат по-ниско, те не са ефикасни и пак можем да се разболеем, коментира Христова.

Вирусологът проф. Радка Аргирова обясни, че целта на този нов зелен сертификат е да се дава на хора, които са сравнително добре предпазени от ново заразяване. "Т.е. не просто преболедували, но и предпазени", каза Аргирова.

Този сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали безсимптомно заболяването; за хора, които са си купили от аптеката антигенен тест и са се самоизолирали; за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но не са диагностицирани с PCR тест. По този начин косвено ще получим информация за това колко хора действително са преминали среща с вируса, обясни Аргирова.

От "Информационно обслужване" съобщиха, че зеленият сертификат за антитела ще може да се издава от четвъртък.

За целта всяка лаборатория трябва да интегрира софтуера си към Националната здравна информационна система (НЗИС) и да изпраща резултатите от тестовете за антитела. В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще могат да получат сертификата си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването.

Тестовете ще са за сметка на хората, като всяка лаборатория си има ценоразпис и Кацаров направи уточнението, че МЗ няма отношение към цените на лабораториите.

Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и при наличието му няма да се налага те да бъдат тествани, както и останалите преболедували, диагностицирани с PCR и антигенен тест.

mediapool.bg