Кламер БГ - Новини: Отпада подписването на информирано съгласие преди ваксинация срещу Covid

Отпада подписването на информирано съгласие преди ваксинация срещу Covid

Коронавирус

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 14:06ч.
Отпада подписването на информирано съгласие преди ваксинация срещу Covid

Отпада подписването на информирано съгласие преди ваксинация срещу Covid

От днес, 19 ноември, вече няма да се изисква пъпълването и подписването на декларация за информирано съгласие преди имунизацията срещу Covid-19. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в петък.

"Извършихме проверка на нормативните основания защо в България се изисква такова съгласие и установихме, че не са налице нито правни, нито медицински основания за това. Това се правеше на базата на заповед на здравния министър от декември миналата година. Днес подписах заповед, с която отменям това изискване", обяви Кацаров. Той посочи, че преди това е поискал и становище от директора на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ЕCDC) Андреа Амон, която е потвърдила, че няма такова изискване.

Преди време същата позиция изрази и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. Според нея информираното съгласие не е било нужно, защото ваксините са разрешени за употреба и въвеждането на този документ е уплашило хората. Дълго време в публичното пространство се разпространяваше дезинформация, че информираното съгласие освобождава производителите на ваксините от отговорност, което беше многократно опровергано от юристи и специалисти по регулаторните въпроси.

Телефонна линия за ваксините

Кацаров съобщи още, че от вторник ще заработи информационна телефонна линия по медицинските аспекти на ваксинацията срещу Covid-19, на която хората ще могат да получат отговори от лекари и специалисти от Медицинския университет в София.

Линията ще е само за медицински въпроси, свързани с ваксините, но не и за организационни като например къде има отворени пунктове за имунизация.

Сертификат при повторно преболедуване

Също така от днес повторно преболедувалите коронавирус могат да изтеглят сертификат за преболедуване от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС). Задължително условие е да са изминали минимум 90 календарни дни от датата, на която е поставена първата диагноза Covid-19. Специалистите са преценили, че след срока от 90 дни вече става въпрос за повторна инфекция и на тази база ще се издава нов сертификат за преболедуване. Досега това не беше възможно.

Право на отговор след президентския дебат

Кацаров отрече като неверни твърденията на кандидата за президент, подкрепен от ГЕРБ проф. Анастас Герджиков от снощния телевизионен дебат срещу Румен Радев, че медиците на първа линия не си получават парите и в болниците няма лекарства.

"Гледах вчера президентския дебат. Огорчих се от казаното от проф. Анастас Герджиков, защото то не отговаря на истината. Той каза, че лекарите в лечебните заведения не си получават парите. Това не е вярно. Всички средства са изплатени на лечебните заведения до стотинка. Вероятно следващата седмица Министерският съвет ще гласува допълнителни средства за работещите на първа линия", каза Кацаров.

Той отрече да има и дефицит на лекарства и припомни, че още на 1 септември е издадал заповед за забрана износа на лекарства, които се използват за лечение на Covid-19.

mediapool.bg