Кламер БГ - Новини: EМА излезе с указания за спешна употреба на хапчето на Merck срещу Covid

EМА излезе с указания за спешна употреба на хапчето на Merck срещу Covid

Коронавирус

|
Пет, 19 Ноем 2021г. 18:42ч.
EМА излезе с указания за спешна употреба на хапчето на Merck срещу Covid

EМА излезе с указания за спешна употреба на хапчето на Merck срещу Covid

Комитетът за лекарствени продукти в хуманната медицина (CHMP) към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе в петък с указания относно употребата на Lagevrio (известен също като молнупиравир) – хапчето на Merck за лечение на Covid-19.

Лекарството, което все още не е разрешено за употреба в ЕС, може да се използва за лечение на възрастни с Covid-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск да развият тежък Covid-19. Lagevrio трябва да се прилага възможно най-скоро след диагностициране на Covid-19 и в рамките на 5 дни от началото на симптомите. Лекарството, което се предлага под формата на капсули, трябва да се приема два пъти дневно в продължение на 5 дни.

EMA издаде указанията, за да подкрепи националните лекарствени регулатори на държавите в ЕС, които вземат решение за ранна употреба на лекарството, преди официалното разрешение за пускане на пазара. Например при условията на т.нар. спешна употреба в светлината на нарастващия процент инфекции и смъртни случаи от коронавирус в ЕС.

Указанията на ЕМА са въз основа на преглед на данните за лекарството от проучвания. Според данните Lagevrio, когато се прилага в доза от 800 mg два пъти дневно, намалява риска от хоспитализация и смърт, когато лечението започне в рамките на 5 дни от началото на симптомите при неваксинирани нехоспитализирани пациенти с поне едно основно заболяване. Около един месец след началото на лечението 7.3% от пациентите (28 от 385), които са приемали Lagevrio, в сравнение с 14.1% (53 от 377) от пациентите, приемали плацебо, са били хоспитализирани или са починали и нито един от пациентите в групата на Lagevrio не е починал в сравнение с осем пациенти в групата на плацебо.

От гледна точка на безопасността, най-честите нежелани реакции, съобщени по време на лечението и в рамките на 14 дни след последната доза Lagevrio, са диария, гадене, замаяност и главоболие, като всички те са леки или умерени.

Lagevrio не се препоръчва по време на бременност и при жени, които могат да забременеят и не използват ефективна контрацепция. Жените, които могат да забременеят, трябва да използват ефективна контрацепция по време на лечението и в продължение на 4 дни след последната доза Lagevrio. Кърменето трябва да бъде прекъснато по време на лечението и 4 дни след лечението. Тези препоръки са дадени, тъй като лабораторните проучвания при животни показват, че високи дози Lagevrio могат да повлияят на растежа и развитието на плода.

Lagevrio е перорално антивирусно лекарство, което намалява способността на SARS-CoV-2 да се размножава в тялото.

mediapool.bg