Кламер БГ - Новини: Отново напрежение и пререждане за ваксини пред столичната РЗИ

Отново напрежение и пререждане за ваксини пред столичната РЗИ

Коронавирус

|
Вт, 27 Апр 2021г. 14:00ч.
Отново напрежение и пререждане за ваксини пред столичната РЗИ

Разпределянето на ваксини към личните лекари и лечебните заведения отново провокира напрежение пред Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) в понеделник. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари публикуваха във вторник снимки и видеоклипове от четиричасовата опашка, от които се вижда как лични лекари се карат с представител на болница, който ги е прередил на опшаката и е успял да вземе ваксини преди тях.

"Проблем нямаше в опашката, докато не дойде един господин с костюм и не пререди лични лекари, чакали над 3 часа, без вода и храна, за да вземат ваксини за пациентите си", обясни пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. Той каза, че става въпрос за представител на ВМА и попита дали пациентите на ВМА са по-важни от пациентите на личните лекари. Миндов обясни, че вчерашният ден е бил определен само за лекарите, които трябва да поставят втора доза, но са били допуснати хора, които не са били за това и редът е бил нарушен.

"Вече ще трябва да се бием за ваксини", коментира Миндов. Въпреки, че личните лекари се оплакват от самото начало, че организацията по раздаване на ваксини в СРЗИ е лоша и уж бяха постигнати договорки за по-добър ред, всеки път се стига до опашки и разправии.

Пред БНТ д-р Станислава Крайселска, общопрактикуващ лекар в столичния квартал "Гео Милев", обясни, че проблемът не е в разпределението на ваксините между лекарите, а в начина, по който това се случва. "Представете си ни - преглеждаме по цял ден, организираме си всичко, четири часа стоим навън без елементарни условия като вода и тоалетна", заяви д-р Крайселска.

Това по думите ѝ не се случва за първи път. Според д-р Крайселска трябва да се потърси отговорност от директора на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев.

Друг проблем, пред който са изправени личните лекари в столицата, е получаването на ваксини за втора доза. Според д-р Крайселска се оказва, че не се дават всички налични ваксини за втора доза.

"От ваксината на Moderna аз имам да поставям на 5 май. Оказва се, че няма да ми дадат количества за втора доза, но могат за първа. Половин час по-късно се разбира, че просто не им се е отваряло хладилника да ни го дадат и ни поканиха на 4 май да отидем за втора доза", каза още д-р Крайселска.

Здравната инспекция: Вината е на личните лекари

По-късно от СРЗИ излязоха с позиция, в която прехвърлиха вината за създалата се ситуация на личните лекари. "Ескалирането на напрежението пред сградата на Столичната РЗИ вчера е стигнало до физическа саморазправа с охраната. Наложи се да потърсим съдействието на органите на реда. Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице!", казват от РЗИ.

Според инспекцията до ситуацията се е стигнало поради липса на организация от самите лични лекари, тъй като РЗИ има правомощия единствено да информира чрез имейл личните лекари, че има налични ваксини и кога РЗИ ще има готовност за раздаването им.

Относно човека от Военномедицинска академия, който е сниман и кадрите са изпратени до медиите с коментар, че изпреварва общопрактикуващите лекари, от РЗИ информираха, че тойе

взел ваксини за реимунизация, които са били предварително подготвени.

"Информираме ви, че към момента на изпращането на настоящия имейл, в Столичната РЗИ няма нито един общопрактикуващ лекар, който да чака за ваксини", посочват още в в позицията си от СРЗИ.

mediapool.bg