Кламер БГ - Новини: В залятата от коронавирусната вълна Индия започна да пристига медицинска помощ

В залятата от коронавирусната вълна Индия започна да пристига медицинска помощ

Коронавирус

|
Вт, 27 Апр 2021г. 17:15ч.
В залятата от коронавирусната вълна Индия започна да пристига медицинска помощ

В залятата от смъртоносна коронавирусна вълна Индия започна да пристига помощта, обещана от международната общност, предаде Франс прес.

В страната има недостиг на болнични легла, на носилки, на кислород, на респиратори. Лекарите изнемогват. Крематориумите не смогват да изгарят телата на починалите. Вместо с линейки в Делхи индийци карат с рикши умиращите си роднини до болниците. Пред аптеките се вият дълги опашки, като на места хората чакат осем часа, за да се сдобият с дози от медикамента ремдесивир.

Първа пратка от 100 апарата за белодробна вентилация и 92 кислородни концентратора пристигна днес от Великобритания. През седмицата ще има още такива пратки. Великобритания обаче каза, че засега няма излишък от дози ваксини, за да ги прати в Индия, допълва Ройтерс.

До края на седмицата Франция ще изпрати осем станции за производство на кислород и кислородни контейнери, които позволяват да се подава кислород на до 10 000 пациенти на ден. Франция ще прати и специализирано медицинско оборудване, както и респиратори.

САЩ се ангажираха да пратят съставки за производството на ваксини, защитни средства, бързи диагностични тестове и апарати за белодробна вентилация.

ЕС трябва да изпрати в идните дни оборудване за оказване на спешна медицинска помощ. Испания изпрати 7 тона медицинска помощ, а Германия ще го направи в идните дни, предаде Ройтерс.

Индия днес регистрира общо 322 144 нови случая на зараза за денонощие и 2771 нови смъртни случая. Така от началото на пандемията случаите на коронавирус там са 17,6 милиона, а починалите - над 197 000.

Смята се обаче, че броят на починалите може да е много по-голям. Например най-малко 1150 смъртни случая, свързани с Covid-19, не са били вписани в официалните статистически данни за смъртните случаи в Делхи. Данните от 26 крематориума в столицата показват, че в периода 18 април - 24 април са извършени 3096 кремации на жертви на Covid-19, но за същия период властите на столицата са регистрирали само 1938 смъртни случая, дължащи се на Covid-19.

Властите на луксозен хотел в Делхи разпоредиха той да бъде превърнат в болница за пациенти с коронавируса, но там ще бъдат приемани съдии от висши съдебни инстанции и техните семейства. Това породи недоволството на местните жители, предаде Ройтерс.

Ситуацията в Индия е усложнена заради така наречения индийски вариант на вируса, за който засега са известни малко неща. Този вариант е свързван с по-висока смъртност. Заразени с него вече бяха открити и в Белгия, Швейцария, Гърция и Италия.

Редица страни въведоха ограничения за полетите до Индия. Австралия ги отмени до 15 май. Канада, Великобритания, ОАЕ и Нова Зеландия също ограничиха или отмениха временно въздушните връзки. Днес Белгия обяви, че спира полетите до и от Индия, Бразилия и Африка. Испания пък днес обяви, че ще поставя под карантина всички пътници от Индия, допълва Ройтерс.

mediapool.bg