Кламер БГ - Новини: България е в разгара на четвъртата Covid-вълна. Затягат мерки в училища и школи

България е в разгара на четвъртата Covid-вълна. Затягат мерки в училища и школи

Коронавирус

|
Четв, 07 Окт 2021г. 16:48ч.
България е в разгара на четвъртата Covid-вълна. Затягат мерки в училища и школи

България е в разгара на четвъртата Covid-вълна. Затягат мерки в училища и школи

България е в разгара на четвъртата вълна от коронавируса, обяви в четвъртък главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. На този етап здравните власти разчитат на спазване на вече въведените противоепидемични мерки, заради което контролът ще бъде засилен. Освен това Министерството на здравеопазването иска да задължи учителите и големите ученици да носят маски през цялото време в училище, както и да спре смесването на ученици от различни паралелки и училища в различни извънкласни дейности като курсове по езици, танци и др. Това стана ясно след среща на ръководството на МЗ със специалисти по епидемиология и инфекциозни болести, на която са били обсъдени мерки за ограничаване на епидемията.

"Има някои мерки, които ще бъдат допълнително въведени. Например указанията на МОН към училищата са с пожелателен характер. Оставено е в ръцете на директорите да преценяват кое да изпълняват. Според мен е време да станат задължителни носенето на маски през цялото време от учителите и децата над началния курс. Да спре събирането на деца от различни паралелки на курсове по танци. Или по език - от 7-8 училища, защото така се губи целият ефект от мерките преди това", заяви Кунчев след срещата пред журналисти.

Той посочи, че извън тези предложения, при сегашното ниво на заболеваемост в страната от 300-340 на 100 000 души спазването на сегашните мерки е достатъчно.

"Ако масово на национално ниво достигнем заболеваемост 500 на 100 000 души, вероятно ще трябва да се въведат и допълнителни мерки. Но си даваме сметка, че след 2 години мерки всички са безкрайно уморени и им е омръзнало от ограничения. Това води до настройка за неспазване на мерките", посочи той.

В районите, където вече заболевамеостта е над 500 на 100 000 се въвеждат на локално ниво по-строги мерки. Първо такива бяха въведени в Габрово, а сега това ще направят Видин и Монтана, съобщи още Кунчев.

"След Габрово и други области влизат в тъмно-червената зона като Монтана, Видин, Перник, Сливен. Вероятно другата седмица още области ще влязат в тъмно-червената зона. Това показва само едно: че сме в разгара на четвъртата вълна на коронавируса", посочи Кунчев.

"Отчитайки ситуацията трябва да предложим конкретни изпълними мерки, които да дадат резултат, но и да не ограничават драстично социално-икиономическия живот. Целта е да контролираме развитието на пандемията така, че да не позволяваме претоварване на здравната система", коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов.

Според експертите основната причина за повишената заболеваемост от коронавирус е ниското ваксинационно покритие у нас. Това от своя страна води до увеличение на хоспитализираните пациенти и смъртните случаи.

"Начинът да излезем от този затворен кръг беше да достигнем високо имунизационно ниво. Когато имаш оръжието да се противопоставиш на нещо и не искаш да го ползваш, проблемът си е твой. Затова отсега нататък трябва всички усилия да на са насочени към това да догонваме Европа във ваксинацията", коментира Кунчев.

"Едва 13-14% от новите случаи са имунизирани. При хората в болница процентът пада на 5-6% , а при починалите под 1% са имунизирани. Така че нещата са кристално ясни: ваксините работят. Това е начинът да се отървем от заболяването и ние не го ползваме", заяви Кунчев.

Зам.-министър Златанов съобщи ,че са предприети стъпки за засилване на контрола по спазване на действащите противоепидемични мерки и ще разчитат и на съдействието на областните управители и общините. Изключително важно е в този момент институциите да действат в синхрон, за да ограничим разпространението на коронавируса", коментира Златанов. Кунчев съобщи, че се работи също с МВР и БАБХ.

Същевременно МЗ е обсъдили с болниците и мерки за поемане на нарастващия брой заразени деца, като те ще станат ясни в началото на другата седмица.

Нови 2542 случая на коронавирус у нас, починалите са 91

Нови 2542 души с Covid-19 са регистрирани за последното денонощие, като над 86% от тях не са били ваксинирани. Те са установени при 18 736 направени теста и така над 13.8 на сто от всички проби са положителни.

Продължава да е голям броят на жертвите на болестта. За последните 24 часа са починали 91 души от коронавирус, като над 93 на сто от тях не са били ваксинирани. Това показват данните в Единния информационен портал.

Общо жертвите на епидемията у нас вече са 21 411 души.

От началото на имунизационната кампания са поставени 2 570 248 дози ваксина. За последното денонощие техният брой е едва 7193.

В същото време продължава да расте броят на настанените в лечебни заведения и те достигат 5312 болни от коронавирус. От тях в интензивни отделения са 455 души.

За последното денонощие в болници са настанени 657 души, като над 90 на сто от тях не са били ваксинирани.

Най-много нови случаи през последното денонощие са регистрирани в София - 657, следвана от областите Варна – 208, Пловдив – 185, Софийска област – 119, Бургас – 118, Благоевград - 114 и Стара Загора – 103.

mediapool.bg