Кламер БГ - Новини: За месец ковид случаите са се увеличили 7 пъти

За месец ковид случаите са се увеличили 7 пъти

Коронавирус

|
Съб, 23 Септ 2023г. 10:35ч.
За месец ковид случаите са се увеличили 7 пъти

Снимка: БГНЕС

За последния месец има ръст от 6.5-7 пъти на регистрираните случаи на коронавирус. Това заяв пред бТВ главният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му най-разпространените варианти в момента са "Пирола" и "Ерис". И двата преминават леко за около 4-5 дни. Симптомите са висока температура, главоболие и силна отпадналост.

Според Кунчев по-големият проблем е пост-ковид синдромът. Има данни, че той засяга имунитета и прави човек по-податлив на заразявания.

"За последния месец имаме 6.5-7 пъти нарастване на заболеваемостта. Тежките случаи не растат в такъв диапазон. 10-20 са в интензивните отделения. Няма почти смъртни случаи", каза здравният инспектор.

Заради доближаването на характеристиките на ковид до познатите грипни щамове властите са се отказали от строгите мерки, обясни Кунчев. По думите му и в момента има много заразени с ковид, но заради намаленото тестване официалната статистика отчита не повече от 15% от реалните случаи.

Новият вариант "Пирола" често причинята възпаление на очите. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, бивш шеф на националния център по заразни болести. Според него това възпаление засяга най-вече децата. При около 25% от подрастващите се регистрира това усложнение.

"Това, което до известна степен смущава световната здравна общественост, е възникването на нов вариант на ковид BA2.86 или така наречената "Пирола".Този вариант има 35 мутации в белтъка на шипа, което е една рядкост. Това означава, че на новият вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми", коментира Кантарджиев.

mediapool.bg