Кламер БГ - Новини: 445 са новите случаи на коронавирус

445 са новите случаи на коронавирус

Коронавирус

|
Вт, 26 Септ 2023г. 09:24ч.
445 са новите случаи на коронавирус

Снимка: БГНЕС

Започналата преди няколко седмици тенденция на увеличаване на броя на заразените с коронавирус се засилва. За изминалото денонощие са регистрирани 445 нови случая на ковид. Направените тестове са 2658, т.е. положителните проби са над 16%. Такъв брой новозаразени за ден не са отчитани от миналата зима. В тази бройка обаче влизат случаите от общо три почивни дни, което значи, че през седмицата дневният им брой ще спадне.

Регистрирани са 4 смъртни случая. Излекуваните са 275. В болници се лекуват 275 души, 19 от които са в интензивни отделения. През изминалите три дни са били приети нови 96 пациенти.

В момента активните случаи у нас са 2477. Преди няколко дни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че със сегашните нива на тестове се хващат около 15% от реалната заболеваемост. За последния месец се отчита 7 пъти ръст в заразяването.

Към днешна дата характеристиките на ковид се доближават все повече до тези на грипа. Очаква се тази зима грипната вълна да започне към края на януари и началото на февруари.

"Нищо драматично, нищо страшно не става. Докато е хубаво времето, докато се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под контрол. Коронавирусът вече е обичайна респираторна инфекция. Преди 3 години беше смъртоносен, смъртността беше много висока, но вирусът се измени много, вече не убива така", коментира пред БНР бившият шеф на центъра на заразни болести проф. Тодор Кантарджиев.

mediapool.bg