Кламер БГ - Новини: 12-годишно дете почина от Covid в Стара Загора, нови обвинения към лекари

12-годишно дете почина от Covid в Стара Загора, нови обвинения към лекари

Коронавирус

|
Ср, 06 Окт 2021г. 12:17ч.
12-годишно дете почина от Covid в Стара Загора, нови обвинения към лекари

снимка БГНЕС

12-годишно дете, лекувано от COVID-19, почина в болница в Стара Загора. Близките и личният лекар настояват за разследване на случая и обвиняват лекарите в болницата. Това става ясно от репортаж по темата на Нова тв.

Детето първо е било изписано от болницата, но състоянието му се е влошило и след намесата на личния лекар е било прието отново в лечебното заведение, споделя майката. Според нея смъртта се дължи на закъсняла медицинска помощ.

През август детето се е разболяло от коронавирус. То е лекувано в COVID отделение и е изписано. След дълго ходене при лекари става ясно, че детето трябва да бъде прието за лечение отново.

"За мен причината е неправилно лечение. На 20 септември той беше със затруднено дишане. Личната лекарка ни посъветва веднага да се върнем в детското отделение, защото това дишане не е нормално. Той си беше вкъщи само два дни. В сряда ни казаха, че трябва да бъде транспортиран в "Пирогов", но така и не намериха линейка", разказва майката на Стивън.

Детето е лекувано от 22 август до 29 септември. Правени са му четири скенера. А медици уверяват семейството, че всичко с детето е наред.

"В края на август дойдоха с оплакване като вирусна инфекция. Назначих съответната терапия и ги изпратих вкъщи. След няколко дни получих обаждане, че детето се влошава и насочвам спешна хоспитализация. Те лежат около 18 дни в Инфекциозно отделение, откъдето ги изписват. Родителите непрекъснато контактуваха с мен след това. Детето се влоши след изписването. Не знам как изобщо е взето решението за изписването му в това тежко състояние", казва личният лекар Даниела Кънева пред Нова тв.

Ръководителят на клиниката по детски болести проф. Петрана Чакърова подчерта, че моментално е отреагирано по всички канони на медицината, без да се щадят медикаменти.

"COVID инфекцията е смъртоносна болест. Заявявам го най-отговорно, особено след като загубихме дете на 11 години. Паралелно с коронавируса е имало изява на диабет, декомпенсиран, в състояние на кетоацидоза. След няколко дни се променя клиничната картина със затруднено дишане. Суспекцията е, че нещо пречи. Направен е веднага скенер, който доказва образувание в долната част на трахеята. Впоследствие колегите патоанатоми казаха, че това образувание е туморовидно, което е стигнало до стената на трахеята, включително до състояние да наруши нейната цялост, след това ерозирало голям кръвоносен съд, който довежда до голям кръвоизлив", казва Чакърова.

Тя не намира лекарска грешка в случая. Проф. Чакърова подчерта, че много добре е преценен рискът дали детето да бъде транспортирано и призовава семейството да не проявява агресия към медиците.

Преди седмица близките на 35-годишния поп-фолк певец Ангел обвиниха лекарите за неговата смърт. Приживе Ангел е бил настроен срещу ваксинацията и противоепидемичните мерки.

mediapool.bg