Кламер БГ - Новини: Словакия регистрира рекорден брой заразени за денонощие от март насам

Словакия регистрира рекорден брой заразени за денонощие от март насам

Коронавирус

|
Ср, 06 Окт 2021г. 14:51ч.
Словакия регистрира рекорден брой заразени за денонощие от март насам

Словакия регистрира рекорден брой заразени за денонощие от март насам

Словакия съобщи днес за 1971 нови случая на коронавирус, което е най-високият брой на дневна база от 23 март насам, предаде Ройтерс.

Здравното министерство съобщи, че три четвърти от случаите, потвърдени с ПСР тест, са сред хора, които не са били ваксинирани.

Броят на пациентите настанени в болници, които са с коронавирус или със съмнения за болестта, се покачи до 753, съобщи още министерството, като този брой остава под най-високите нива от близо 4000 души през март.

Словакия беше една от страните в Европейския съюз с най-бавен темп на ваксинация и сега се изправя пред рязко покачване на случаите, подобно на това в други страни като Румъния и България, където нивата на ваксинация също са относително ниски.

Но повишаването на случаите в Словакия беше по-бавно отколкото прогнозираше правителството. Словашките власти предупредиха за възможен скок до 3000 случая на ден до края на септември.

Около 52 процента от възрастното население на Словакия е напълно ваксинирано. За сравнение - в Европейския съюз общият процент е 74 на сто, според данните от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Скептицизмът към ваксините беше подклаждан от някои опозиционни партии, включително и от предишната управляваща партия "Смер - Социална демокрация" на бившия премиер Роберт Фицо, който обяви, че няма да се ваксинира.

mediapool.bg