Кламер БГ - Новини: Каракачанов разпали скандал в Северна Македония и с честитка за 8 март

Каракачанов разпали скандал в Северна Македония и с честитка за 8 март

България

|
Вт, 09 Март 2021г. 19:19ч.
Каракачанов разпали скандал в Северна Македония и с честитка за 8 март

Честитка на българския вицепремиер Красимир Каракачанов за 8 март разпали нов скандал в Северна Македония. През личния си Фейсбук профил той публикува карта на Санстефанска България, в чиито граници влиза и днешна Северна Македония.

От кабинета на македонския президент Стево Пендаровки видяха в честитката ново нарушение на Договора за добросъседство между двете държави.

Според премиера Зоран Заев казусът е част от "предизборния фолклор" в България.

"Както Никола, така и аз съм готов да шутирам, вероятно когато ви бъде отсъдена дузпа, но трябва да внимаваме мачът да продължи и трябва да продължи. Казвам това от гледна точка на това, че Договорът за приятелство с България показва, че страните нямат териториални претенции помежду си, а също така ще кажа, че нямам намерение да влизам в предизборния фолклор на съседна държава или която и да е друга приятелска страна", каза премиерът Зоран Заев, цитиран от "Фокус".

"Изкушавам се, защото по някакъв начин е очевидно, че това е предизборен фолклор и колкото по-голяма е реакцията, предизвикана от това съобщение у нас, толкова по-голям ефект има върху тях", допълни вицепремиерът за европейската интеграция на Република Северна Македония Никола Димитров.

mediapool.bg