Кламер БГ - Новини: МВР се сети да издирва кой е надраскал Паметника на съветската армия миналото лято

МВР се сети да издирва кой е надраскал Паметника на съветската армия миналото лято

България

|
Вт, 09 Март 2021г. 19:19ч.
МВР се сети да издирва кой е надраскал Паметника на съветската армия миналото лято

МВР е започнало издирване на злосторника, надраскал Паметника на съветската армия в София миналото лято. В хода на делото призовка е била изпратена на поета Манол Глишев, активен участник в антиправителствените протести миналото лято. Документът не стигнал до него, защото той бил в Истанбул. Тогава полицията го обявила за национално издирване и опитали да го арестуват на граничния пункт "Капитан Андреево". Историята бе разказана от самия Глишев във фейсбук. Информацията бе потвърдена от МВР.

"Долу Бой/Лукашен ко"

Надписа, заради който Глишев е бил обявен за издирване, гласи: "Долу Бой/Лукашен ко". По думите му той се е появил върху монумента вероятно защото протестите у нас са съвпаднали с тези срещу режима на президента на Беларус Александър Лукашенко.

Връщам се от ПЪРВО РУ-СДВР, където бях с адвоката си. Преди четири дни, на връщане от ваканция в Истанбул, бях идиотски...

Posted by Manol Glishev - Манол Глишев on Tuesday, March 9, 2021

"Който и да е направил онзи надпис, е постъпил добре. Гордея се, че се е намерил човек, който за пореден път да подразни руското посолство. Не крия и че смятам правителството, прокуратурата и полицията ни за банда жалки разбойници, които трябва да се намират като минимум в затвора", написа Глишев.

От поста му става ясно, че му е повдигнато и обвинение. Глишев тълкува действията на МВР и прокуратурата като "некадърбно комбиниран политически тормоз".

"Не знам дали нашите глуповати прокурорчета схващат, че хем ми правят реклама, хем демонстрират колко са бездарни. Вече не помня за кой пореден път се опитват да ме съдят при всеки поглед накриво, който някой в София е отправил към гнусния съветски бетонак. Но признавам също, че за мен е привилегия толкова скапан режим като този на сегашното българско правителство да ми отделя чак толкова внимание. Намирам за ласкателно, че подобни негодници ме имат за престъпник или заплаха, особено като се вземе предвид, че все пак не аз съм този, който спи, гушнал крадени кюлчета и пачки", пише той.

Призовка

Засега прокуратурата не е пуснала съобщение за разследването на драсканиците по паметника. От МВР потвърдиха, че Глишев наистина е бил обявен за издирване, след като не приел призовката си. Самият той недоумява как би могъл да я получи, след като по същото време е бил в чужбина.

mediapool.bg