Кламер БГ - Новини: Добромир Живков: Изглежда ГЕРБ подготвя евентуално непризнаване на резултатите

Добромир Живков: Изглежда ГЕРБ подготвя евентуално непризнаване на резултатите

Интервюта

|
Пет, 09 Юли 2021г. 13:30ч.
Добромир Живков: Изглежда ГЕРБ подготвя евентуално непризнаване на резултатите

Добромир Живков: Изглежда ГЕРБ подготвя евентуално непризнаване на резултатите

Сегашната кампания е различна заради активната роля на служебния кабинет, а обществото е фокусирано върху разкритията, вместо върху идеите на партиите. Бившите управляващи от ГЕРБ пък не влязоха в дебат с останалите формации, а насочиха усилията си срещу правителството, което ги делегитимира. Това каза в интервю за Mediapool Добромир Живков, управител на социологическата агенция "Маркет линкс" . Според него поддръжниците на "Има такъв народ" все още са склонни да "оправдаят" решения като това Трифонов да не е депутат или премиер, но евентуално ново несъставяне на правителство може да коства част от влиянието. "В краен случай и с избори 2 в 1 през есента, президентът изглежда с много големи шансове за втори мандат", смята още Живков.

Какво според вас е определящото за приключващата предизборна кампания?

Кампанията беше различна от други поради активната роля на служебния кабинет. В месеца преди изборите би трябвало да имаме партии, които се съревновават с идеи за бъдещето на страната, но сега обществото е фокусирано върху непрекъснатите компромати за предишното управление. Да, това е информация, която трябва да бъде достояние на обществото и да подхрани импулса за мащабни промени, но реално преформатира кампанията.

Добре е, че партиите се опитаха да бъдат активни не само в София и големите градове, но и в по-малките населени места, което е важно за поне частично възстановяване на доверието в политическата класа и демократичния процес. Нещо, от което имаме нужда.

Промениха ли се и как стратегиите на основните играчи?

Сякаш не твърде много с изключение на това, че ГЕРБ полагат много усилия срещу служебния кабинет като един от субектите, които най-сериозно ги делегитимира в публичното пространство. Партията не влиза в дебат с останалите политически сили по политики, а възпроизвежда посланията си от предишни кампании.

Може би сред партиите на протеста има известно преориентиране към по-позитивните послания за бъдещето. Това е важно, защото е вторият голям разказ, от който България има нужда в момента, освен този как сме били управлявани.

Последните социологически проучвания показват нищожна разлика между ГЕРБ и "Има такъв народ". Кои фактори предизвикаха тази промяна, настъпила в рамките на три месеца? От какво зависи коя от двете формации ще спечели вота?

През последния месец става по-очевидна загубата на електорално влияние на ГЕРБ. Но за да мислим изобщо случващото се с ГЕРБ, не трябва да забравяме нейния профил. Партия и лидер се отъждествят един с друг и всичко случващо се с Борисов има почти огледално отражение и върху ГЕРБ. Процесът на ерозия започна преди година със скандала с чекмеджетата, продължи с разкритията в 45-ото Народно събрание, санкциите "Магнитски" и разбира се, с ревизията на служебния кабинет. Налице е кумулативен ефект, който започва да отронва от ядрото на партията, което понастоящем е нейният единствения електорален ресурс.

От своя страна, "Има такъв народ" имат обособено ядро и широка периферия. Динамиката при тях се изразява в успешната мобилизация на част от тази периферия. Текущите процеси в двете партии водят до хипотезата, че политическата сила, водена от г-н Трифонов, е с по-големи шансове за изборна победа.

Частичните избори в Благоевград бяха определени като "генерална репетиция" за предсрочния парламентарен вот не само заради гласуването само с машини, но и заради това, че в града ще се премери подкрепата за партиите. Могат ли да се правят генерални изводи от изхода на изборите в Благоевград, които протекоха при изключително ниска избирателна активност?

Аз лично не бих правил генерални изводи на базата на местния вот в Благоевград. Това е различен тип гласуване, където мажоритарният елемент може дори да доминира над партийното гласуване. Да, машинният вот сработи добре, но и при ниска избирателна активност.

Възможно ли е да се избирателната активност на 11 юли също да е ниска? Кой би спечелил от това?

Съмнявам се да бъде много по-различна от тази на 4-ти април. От ниска избирателна активност биха спечелили партиите с твърди ядра, като ГЕРБ, БСП, ДБ и ДПС, но това също би дало по-голям шанс и на патриотичните формации за представителство в 46-ото НС.

Изглежда тактиката на ГЕРБ за тази избори беше да внушава недоверие към машинното гласуване и да твърди, че служебният кабинет подготвя манипулация на вота. От друга страна, виждаме как настоящият състав на ЦИК се стреми да гарантира нормалното провеждане на изборите. Какви са нагласите на избирателите в тази ситуация?

Машинният вот получава широка обществена подкрепа, но трябва да имаме предвид, че задължителното му въвеждане неизбежно ще се окаже бариера за част от избирателите. Въпреки това, смятам, че това е необходима мярка срещу порочните практики в нашия изборен процес.

Да, изглежда, че ГЕРБ подготвят обществото за евентуално непризнаване на резултатите от изборите, което би било много сериозна грешка от тяхна страна, тъй като доверието в изборния процес е ключов за демократичното ни устройство и това доверие не бива да бъде жертвано за тясно партийни интереси.

Как отказът на Слави Трифонов да се кандидатира за депутат и нежеланието му да е премиер ще се отрази върху изборния резултат на партията му? Кое всъщност е най-важното, което мотивира избирателите на "Има такъв народ"?

Мотивацията на тези избиратели не е по-различна от тази на другите, а именно да живеем в по-уредена и просперираща държава. От друга страна, те са избрали да гласуват за тази партия – да я наречем антисистемна - и това, заедно с публичния образ на Слави Трифонов, формират основата на техния мотивационен комплекс.

Отказите на г-н Трифонов да бъде премиер и народен представител крият някои рискове, но поддръжниците му все още са силно възприемчиви към тезите на политическия лидер и са склонни да "оправдаят" подобно решение. Има една граница, която може да донесе разочарование и да коства част от общественото влияние на ИТН и това е евентуалното несъставяне на правителство с мандата на партията и преминаване към нов изборен цикъл.

Т.нар "формации на протеста" – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" не отстъпват от позициите си, че не искат да се коалират с ГЕРБ, БСП и ДПС. При това положение какви са възможните варианти за съставяне на правителство?

Да, разделението на партии на протеста и партии на статуквото остава ясно очертано и в предизборната кампания. Имайки предвид, че ИТН имат потенциал да бъдат първа политическа сила, а ГЕРБ са в тежка политическа изолация, първи възможен вариант е правителство с мандата на ИТН, което да бъде с профил между партийни и експертно.

С какъв политически капитал ще излезе президентът Румен Радев от турбулентната политическа ситуация, завихрила се по време на служебния кабинет, преди президентските избори наесен?

Смятам, че отговорът на този въпрос в някаква степен зависи от това дали след тези избори ще имаме работещо правителство с поне средносрочен хоризонт, съставено с подкрепата на партиите на протеста. Такова правителство, което до голяма степен да продължи политиката на служебния кабинет, би било значителен политически успех и за Румен Радев. Дори да станем свидетели на други сценарии, в краен случай и с избори 2 в 1 през есента, президентът изглежда с много големи шансове за втори мандат.

mediapool.bg