Кламер БГ - Новини: Изчезна и близкият до Груевски бивш шеф на контраразузнаването

Изчезна и близкият до Груевски бивш шеф на контраразузнаването

Свят

|
Пон, 22 Фев 2021г. 12:51ч.
Изчезна и близкият до Груевски бивш шеф на контраразузнаването

Македонските власти издирват бившия шеф на контраразузнаването Сашо Миялков, който е изчезнал, докато очаква присъда. Миялков е считан за най-близкия човек до бившия премиер Никола Груевски, който също избяга и вече получи убежище в Унгария.

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Миялков е в неизвестност от неделя обед и полицията не успяла да му предаде съдебното решение за поставянето му под домашен арест.

Спец части следят дома му в скъпия скопски квартал "Капищец" и хотела "Marriot" в центъра на македонската столица, в който той отсяда и където е бил видян за последно. Проверяват се коли и пътни артерии, но засега няма резултати от издирването му.

Според властите има опасност той да се укрие в навечерието на присъдата, която се очаква да получи по делото "Твърдина-Таргет" в петък. Миялков е един

от обвиняемите за незаконно подслушване на над 20 хиляди граждани в периода от 2008 до 2015 година.

Според обвинението чрез три системи за прихващане на комуникации са следени 4286 телефонни номера, за които не е имало съдебни разпореждания. Сред подслушваните са политици, членове на техните семейства, журналисти, адвокати, прокурори, кметове и други.

Според защитата му обаче Миялков е абсолютно невинен. Нито е разпореждал подслушване, нито само е слушал разговори.

По делото Миялков може да получи ефективна присъда от 13 години затвор.

Сашо Миялков се смята за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски и за един от най-богатите хора.

Той бе задържан веднага след като Груевски избяга и срещу него се започнаха няколко дела, включително за изборни измами.

До неотдавна Миялков бе член на ръководството на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Той ръководи контраразузнаването от 2006 г. до 12 май 2015 година и се смята, че е контролирал процеси в политиката, съдебна власт и бизнес.

Според информация в местни и сръбски медии той има влияние и сред престъпни среди на Балканите.

Миялков е братовчед на Груевски и е син на Йордан Миялков, първият вътрешен министър на независима Република Македония, който загина през декември 1991 г. на територията на Сърбия.

mediapool.bg