Кламер БГ - Новини: Съветът на ООН за човешки права започна новата си сесия със завръщането на САЩ

Съветът на ООН за човешки права започна новата си сесия със завръщането на САЩ

Свят

|
Пон, 22 Фев 2021г. 15:08ч.
Съветът на ООН за човешки права започна новата си сесия със завръщането на САЩ

Съветът на ООН за човешки права започна днес новата си сесия, която е белязана от завръщането на САЩ и дълбоки разделения за работата му. Сесията ще продължи един месец и ще се води онлайн вместо присъствено в Женева. Сред основните й теми ще са репресията на политически протести в Мианма и Беларус и продължаващите нарушения на човешки права в продължаващата от едно десетилетие гражданска война в Сирия, предаде ДПА в понеделник.

В откриващата си реч на сесията генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че пандемията действа опустошаващо върху човешките права, защото усилва бедността, разделенията, репресиите и омразата.

"Наблюдаваме порочен кръг от нарушения", каза Гутериш. По думите му пандемичната криза задълбочава икономическите неравенства между привилегированите и маргинализираните.

"Пандемията засяга диспропорционално повече жените, малцинствата, хората от третата възраст, инвалидите, бежанците, мигрантите и туземните населения, а крайната бедност се разраства", заяви генералният секретар на ООН, цитиран от Франс прес.

Той разкритикува някои правителства, които използват пандемията като предлог за смазване на политическо инакомислие.

"Свързаните с пандемията ограничения се използват като предлог за подкопаване на избирателния процес, заглушаване на гласа на политически опоненти и потискане на критиците", заяви Гутериш.

"Правозащитници, журналисти, адвокати, активисти и дори здравни работници биват арестувани, преследвани, тормозени и следени за критики към мерките, или липсата на мерки, в борбата с пандемията", добави той.

Белите супремасисти и неонацистките движения са се възползвали от пандемията, за да увеличат членската си маса чрез поляризация и манипулиране на политиката, заяви Гутериш.

"Те се превръщат в транснационална заплаха", каза той и призова за координирани действия срещу тези групировки.

Гутериш разкритикува и "ваксиналния национализъм".

"До момента десет държави представляват над три четвърти от поставените дози ваксини", каза той.

"Неспособността да осигурим равнопоставен достъп до ваксините е нов морален крах, който ни връща назад", заяви Гутериш.

Новата сесия на Съвета е белязана от завръщането на САЩ, които го напуснаха през 2018 г. при управлението на Доналд Тръмп. Администрацията на сегашния президент Джо Байдън реши да сложи край на бойкота и да присъства на сесията като страна наблюдател. Държавният секретар Антъни Блинкън обаче заяви, че САЩ все още имат дълбоки съмнения поради постоянното съсредоточаване на Съвета върху Израел, както и поради проблемното състояние на човешките права в някои страни членки.

Членовете на Съвета Русия и Китай, заедно с бившия член Саудитска Арабия, неотдавна почти осуетиха назначаването на дипломата от Фиджи и бивш върховен съдия Нажат Шамим Хан за председател на Съвета на ООН за човешки права. Според дипломати в Женева спорът около Хан изважда на показ различното отношение към човешките права сред някои членки на Съвета като Русия, Китай, Куба, Венецуела, Филипините и Пакистан. Тези страни редовно заявяват, че Съветът не трябва да се меси във вътрешните дела на други държави чрез разследвания или санкции за нарушения на човешки права, отбелязва ДПА.

mediapool.bg