Кламер БГ - Новини: Заподозреният за зверското обезобразяване на момиче отново е задържан (обновена)

Заподозреният за зверското обезобразяване на момиче отново е задържан (обновена)

България

|
Нед, 30 Юли 2023г. 16:46ч.
Заподозреният за зверското обезобразяване на момиче отново е задържан (обновена)

Окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, районният прокурор Таня Димитрова и директорът на ОД на МВР - Стара Загора Лазар Христов дадоха отчет по разследването на зверското деяние. Снимка: БГНЕС

След бурна обществена реакция и съобщения за готвени мирни протести в София и Стара Загора разследващите органи се активизираха по случая със зверски обезобразеното с макетен нож 18-годишно момиче от Стара Загора. Заподозреният като извършител 26-годишен неин бивш приятел е задържан повторно около 7:30 ч. сутринта в неделя, съобщиха от полицията, предаде БНР.

Случаят шокира обществото, след като се разбра, че предполагаемият извършител е пуснат на свобода, тъй като зверството е счетено от съда за "лека телесна повреда". В същото време снимки на момичето показват, че то е било обезобразено, получило е над 400 шева, главата ѝ е била обръсната, а носът - счупен. Според близките ѝ тя е емоционално срината.

Заподозреният за деянието отново е арестуван, сега за 72 часа. Този път задържането е във връзка със закана за убийство и заплаха чрез текстови съобщения в социалните мрежи спрямо потърпевшото момиче.

В събота стана ясно, че Районна прокуратура - Стара Загора ускорява разследването. Създаден е екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство.

Първоначално мъжът беше арестуван още на 28 юни, два дни след като е уличен, че е нарязал многократно тялото на момичето с макетен нож, обръснал е главата ѝ и е счупил носа ѝ. Районен съд му постановява постоянна мярка за задържане под стража, но на втора инстанция е освободен, след като експертизата е показала, че се касае за нанесена лека телесна повреда.

"След укриване на Г. Г., той е бил задържан от полицейски служители от ОД на МВР - Стара Загора на 30 юли 2023 г., около 7,30 ч., на входа на гр. Стара Загора, пътувал е в автомобил. Г. Г. е осъждан за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. С постановление на наблюдаващия прокурор Г. Г. е задържан за срок до 72 часа, след предявяване на обвинение", съобщават от прокуратурата.

Според адвоката на задържания 26-годишният мъж е получил в събота призовка да се яви на разпит. В неделя сутринта е отпътувал към Стара Загора, но е бил задържан още на входа на града.

Основният мотив за издевателството е ревност

Основният мотив, по който работят разследващите, е ревност, съобщи в неделя следобяд районният прокурор Таня Димитрова. От думите ѝ стана ясно, че пострадалата се е оплакала на своя бивш приятел, с когото е поддържала приятелски отношения по време на връзката си с Г. Г. Споделяла е, че има сериозни притеснения и ревностни състояния.

Димитрова посочи, че "от изключителна важност е изготвянето на петорна комплексна медицинска оценка". "По досъдебното производство, касаещо нанасяне според обвинението на средна телесна повреда, считаме, че тя се е изразила в мозъчно сътресение, което е било придружено с изпадане в безсъзнание. Тепърва ще се изследват всички допълнителни доказателства, ще се анализират и ще се прецезира правната квалификация", съобщи още прокурор Димитрова.

Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова обясни, че при извършения оглед са намерени веществени доказателства като макетният нож и маската са изпратени за анализ в Националния институт по криминология.

Пострадалата е ученичка в 11 клас, която в показанията си е посочила, че след като е видяла Г. Г. са и били нанесени "юмручни удари по главата и след това не помни нищо. След като се свестява, е видяла, че е нарязана и търси помощ", посочи прокурор Димитрова.

26-годишният Г. Г. вчера е бил обявен за общодържавно издирване, обясни по-късно и директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов. Той посочи, че през вчерашния ден са проверени осем адреса, където е бил търсен обвиняемият. Разпитани са негови близки, които са съобщили, че не са го виждали и нямат връзка с него, каза още директорът на МВР. Ст. комисар Христов обясни, че полицаите са имали "информация че лицето се укрива".

"Тази сутрин около 8:00 часа пост от полицаи забелязват, че лицето се придвижва с лек автомобил и напуска населеното място, а около 8:15 часа са организирани заградителни мероприятия и същият е задържан на вход Стара Загора", обясни още ст. комисар Христов. На 27 юни обвинявмият Г. Г. е бил задържан за срок от 24 часа и тогава е бил в условията на вече наложено наказание "пробация" от януари т.г. за подобно престъление.

Обвиняемият за насилие над 18-годишното момиче е осъждан два пъти за подобни престъпления, съобщи още старши комисар Христов.

От своя страна Таня Димитрова, районен прокурор на Стара Загора, заяви, че обвиняемият с инициали Г. Г. е отправил закани за убийство два дни преди упражненото насилие.

Тези закани са отправени на 24 и 25 юни чрез текстови съобщения, чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемото лице е изпратило текстово съобщение с текст "Направо те убивам". На 25 юни съобщението гласяло "Ще ти закача главата". На следващия ден е извършено насилието, каза Димитрова.

Моника Маринова: Страхувам се за семейството си

Междувременно гражданката Моника Маринова, която бе заплашена с насилие за активността си по случая с нарязаното момиче, обяви, че се страхува и че е подала сигнал до полицията.

"Страхувам се за живота си и сигурността на семейството ми", каза пред Радио Стара Загора Маринова, която получи заплахи в социалните мрежи. От 13 години Моника познава семейството на пострадалата и беше причината майката Ивелина да даде гласност на случая от 26 юни.

Моника Маринова призова всички, които са получили подобни заплашителни съобщения, да сигнализират в полицията. "Бях предупредена какво пиша във връзка с обезобразеното момиче, защото в противен случай ще ме преследва бяло БМВ. Подадох сигнал, бях разпитана, образува се досъдебно производство, направена беше експертиза на телефона ми. Мъжът беше задържан, но дали е истина или не, разбрах, че по негови думи профилът му в социалните мрежи бил хакнат. Моят въпрос е - ако не е бил той, кой ме е заплашил през чужд профил. Факт е, че в социалните мрежи има много заявки, квалификации, обиди, затова призовавам всички- подайте сигнал, ако сте заплашени като мен. Вчера имах чувството, че сме в някакъв филм, с тази разлика, че две семейства сме главните герои в него", каза 40-годишната жена.

Късно снощи ръководството на "Мини Марица-изток", където работи мъжът, отправил заплахите, го отстрани от работа.

Ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД категорично се разграничава и остро осъжда позицията на Виктор Костов относно инцидента с пострадалото момиче, казаха от дружеството. Със заповед на управителя на Рудник "Трояново-север" Виктор Костов е отстранен от работа до изясняване на всички обстоятелства, обявиха от компанията.

"Не пишете заплахи и коментари в социалните мрежи. Излезте на 31 юли от 18 часа в Стара Загора и покажете какво е обществото ни", призова заплашената в социалните мрежи Моника Маринова. Протестна акция се организира в понеделник от 18 ч. и пред Съдебната палата в София.

mediapool.bg