Кламер БГ - Новини: Ива Митева от "Има такъв народ" е председател на новия парламент

Ива Митева от "Има такъв народ" е председател на новия парламент

България

|
Четв, 15 Апр 2021г. 13:47ч.
Ива Митева от "Има такъв народ" е председател на новия парламент

Депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева Рупчева е новият председател на парламента, решиха депутатите в първия работен ден на 45-ото Народно събрание.

От гласуването се разбра, че тя е получила подкрепа от всички парламентарни групи, освен от ГЕРБ. Депутатите от партията на Бойко Борисов се въздържаха при гласуването на кандидатурата на Митева.

С този избор отново начело на парламента застава юрист. В миналия парламент председател беше първо Димитър Главечев (ГЕРБ), а после - Цвета Караянчева (ГЕРБ). И двамата не са юристи и бяха сред малкото хора без юридическа диплома, заемали този пост.

Сега кандидатите за поста бяха двама – Митева и Цвета Караянчева от ГЕРБ. Предварително обаче беше ясно, че Караянчева няма да събере подкрепа. "За" нея бяха само депутатите от ГЕРБ.

По-късно Караянчева все пак стана зам.-председател на парламента. Заместниците на Митева от останалите партии са: Виктория Василева ("Има такъв народ"), Кристиан Вигенин (БСП), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България") и Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън").

За това, че именно Митева ще стане председател на Народното събрание се говореше от дни, но заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов до последно казваше, че не е взето решение.

Преди избора от ГЕРБ предложиха гласуването да става като всеки депутат става от мястото си и казва дали е "за", "против" или "въздържал се". Обясниха, че идеята била да се "изясни какво е новото парламентарно мнозинство", въпреки че то беше по-скоро антиГЕРБ. "Аз мога отсега да прогнозирам, че кандидатът на ГЕРБ ще събере толкова гласа, колкото е групата на ГЕРБ", каза в отговор Татяна Дончева, която подчерта, че искането на партията на Борисов само ще забави процедурата.

В крайна сметка очаквано ГЕРБ остана сама и всички други партии гласуваха против идеята депутатите да стават един след друг и да заявяват как гласуват.

Преди гласуването Николай Хаджигенов призова "да върнем гордостта на Кърждали в специфичното производство на поцинковани изделия, където му е мястото", като явно визираше Караянчева. В отговор от ГЕРБ поискаха да бъде направена забележка на адвоката.

Коя е Митева

Митева е завършила е право в Софийския университет, тя е задочен докторант по Конституционно право в Института за държавата и правото на БАН и е отчислена с право на защита миналата година. Хоноруван преподавател е в Нов Български университет.

Досега Митева оглавяваше дирекция "Законодателна дейност и право на ЕС" в парламента и за разлика от повечето депутати на Трифонов, е позната на медиите и на част от депутатите, защото в продължение на години работеше към правната комисия.

Тя е участвала в законодателните промени, които предизвикаха големи притеснения преди изборите. Става дума за сложните протоколи, които затрудниха секционните комисии заради наличието на толкова много машини и изискването данните от устройствата и от хартиените бюлетини да се въвеждат "поотделно", а после да се събират. Една от причините за това затруднение е предложение именно на Митева, като целта е била ясно да се вижда колко гласа са подадени с машина и колко с хартиена бюлетина.

Идеята ѝ бе приета окончателно без да се отчете, че досега машините не са били над 9000, а едва 500.

Митева беше основно действащо лице и в споровете около това дали квадратчето "Не подкрепям никого" да е действителен или недействителен глас.

Комисия за нов правиник на парламента

В първия си работен ден депутатите създадоха и временна комисия, която да изработи правилник за организацията и дейността на 45-ото Народно събрание.

Засега се очаква да няма особени промени спрямо стария правилник. Очертава се да се върне т.нар. "блиц контрол" и отново всеки месеца премиерът и заместниците му да се явяват в парламента, за да отговарят на актуални въпроси на депутати.

Комисията ще работи до окончателното приемане на нов правилник. Докато това стане депутатите ще използват този на 44-ото Народно събрание.

След края на заседанието Митева свика председателски съвет, за да решат партиите в парламента какъв да е дневният ред на депутатите за петък.

mediapool.bg