Кламер БГ - Новини: Жълт код в цялата страна заради бурен вятър и гръмотевици

Жълт код в цялата страна заради бурен вятър и гръмотевици

България

|
Четв, 27 Юли 2023г. 09:42ч.
Жълт код в цялата страна заради бурен вятър и гръмотевици

Силен вятър и гръмотвични бури ще има в цялата страна днес Сн.НИМХ

Жълт код за силен вятър и гръмотевични бури е в сила за цялата страна за 27 юли, сочи прогнозата за времето на Националния институт по мтрология и хидрология.

Синоптиците предупреждават, че поривите на вятъра може да достигат 70 - 90 км/ч.

В Източна България има и опасност от градушки, каквито снощи се изсипаха на много места в страната. Насенени бяха щети върху домове, автомобили и реколтата в областите Плевен, Търговище и Враца.

Иначе дългочаканото захлждане най-после е факт. Максималните температури в четвъртък ще са с повече от 10 градуса по-ниски в сравнение с тези от вчера.

Днес термометрите ще показват между 23° и 29°.

По Черноморието също ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има интензивни валежи от дъжд, гръмотевични бури и градушки. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 25° до 28°.

Температурата на морската вода е от 13°-14° при Шабла до 26° в Бургас. По северното Черноморие водата изстина рязко, след като в последните дни температурата варираше между 20° и 22°.

В планините облачността ще е променлива. Главно над източна Стара планина и Странджа ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици. Ще духа силен и бурен северозападен вятър. Температурите чувствително ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около 15°, но 2000 метра - около 8°.

През следващите дни изгледите са за предимно слънчево време. Следобед ще има заоблачаване над планините, но вероятността за валежи е малка. Поривите на вятъра постепенно ще утихнат. Към неделя максималните температури ще са между 30° и 35°.

mediapool.bg