Кламер БГ - Новини: Екипи на "Пирогов" се подготвят за извършване на детски бъбречни трансплантации

Екипи на "Пирогов" се подготвят за извършване на детски бъбречни трансплантации

България

|
Ср, 08 Ноем 2023г. 14:48ч.
Екипи на "Пирогов" се подготвят за извършване на детски бъбречни трансплантации

Екипи на

Екипи в болница "Пирогов" се подготвят за извършване на детски бъбречни трансплантации. Това каза за БТА д-р Валентин Димитров, директор на лечебното заведение. В болницата в сряда беше открита напълно ремонтираната Клиника по урология. Имаме пълното съдействие от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", очакваме и сертификатите на лекарите, които са им необходими за работа в областта на трансплантациите, каза още той. По думите му екипите са обучени в Испания и в Турция. Направили сме всичко необходимо да отговаряме на изискванията, допълни д-р Димитров и посочи, че в момента имат нужда от определени апаратури, за да се надградят съществуващите.

В отговор на въпрос кога би било възможно извършването на бъбречна трансплантация д-р Димитров каза, че нямат намерение да се бавят.

За детските бъбречни трансплантации д-р Димитров каза, че екипите на Клиниката по детска урология са били обучени в Турция.

Ремонтът на Клиниката по урология в "Пирогов" е на стойност близо осем милиона лева, каза заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който поздрави екипите на болницата от името на министъра на здравеопазването Христо Хинков.

mediapool.bg