Кламер БГ - Новини: Индийци се оплакаха от лоши условия на труд в България

Индийци се оплакаха от лоши условия на труд в България

България

|
Ср, 08 Ноем 2023г. 15:15ч.
Индийци се оплакаха от лоши условия на труд в България

Главна инспекция по труда, сн. БГНЕС

Индийски граждани се оплакаха в посолството на Индия в България от мизерни условия на труд у нас и тормоз от работодателя. Индийските граждани са се оплакали от лоши условия на труд и настаняване, неосигурени здравни грижи и тормоз от работодателя.

Това провокира проверка на Главната нспекция по труда (ГИТ) при трима работодатели. "

При проверките не са установени факти за по-неблагоприятни условия на труд и заплащане за индийските граждани от тези за българските работници", казаха от Инспекцията по труда.

Инспекторите й са посетили и местата за настаняване на индийските работници, като е установено, че битовите условия в тях са подходящи за живеене. Работодателите и при трите дружества са покрили разходите за транспорт от държавата по произход до България.

Поради съдържащите се в сигналите данни за евентуално нерегламентирано полагане на извънреден труд инспекторите по труда са направили няколко посещения в предприятията и в почивни дни.

При едно от тях в производствено хале са заварени да полагат труд индийски граждани от три фирми, за които е установено, че е извънреден и незаконосъобразен. Две от фирмите не са посочени в сигналите. На работодателите е потърсена административна наказателна отговорност.

В рамките на проверките са открити нарушения, свързани с удостоверяването на постъпването на работа, прекратяването на трудовите правоотношения, налагането на дисциплинарни наказания, изплащането в уговорения срок на трудовите възнаграждения и осигуряването на седмична почивка на работниците и служителите.

На работодателите са наложени предвидените в закона принудителни административни мерки. Трудови права и задължения на индийските граждани са им разяснени в разговор с тях, отбелязват още от ГИТ.

Общо 175 850 нарушения са установени от ГИТ за деветте месеца на 2023 г.

Нарушенията, свързани с разпоредбите за осъществяване на трудовите правоотношения, са 85 781, а тези с осигуряването на здраве и безопасност при работа са 89 252.

mediapool.bg