Кламер БГ - Новини: Председателят на ЕП: Няма причина България да не е в Шенген

Председателят на ЕП: Няма причина България да не е в Шенген

Европа

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 13:41ч.
Председателят на ЕП: Няма причина България да не е в Шенген

Денков и Роберта Мецола

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола за пореден път подкрепи присъединяването на България към Шенген и изрази разочарование, че това още не е станало.

В сряда тя се срещна с премиера Николай Денков в Страсбург и каза че "испанското председателство на Съвета на ЕС ще направи всичко възможно да се постигне единодушие тази зима".

"По този въпрос сме изцяло на ваша страна", добави Мецола.

"Виждаме и насърчаваме усилията на българското правителство за изпълнението на изискванията за присъединяване към еврозоната. За мен е ясно, че присъединяването към еврозоната е възможно най-доброто решение за страната и за българите. Благодаря на България за помощта, която оказва на Украйна", допълни Мецола.

Премиерът Денков от своя страна отново каза, че България няма план "Б" и работи за това да влезе в Шенген през декември.

"Полагаме всички усилия, за да може през декември да има решение за присъединяване на България към Шенген. Много усилия полагат и членовете на кабинета, и заместник министър-председателят Мария Габриел, и министрите на правосъдието и на вътрешните работи. Много от усилията остават невидими, защото те са дипломатически“, каза премиерът.

Целта за присъединяването на България в зоната за свободно пътуване до края на годината изглежда трудно постижима, тъй като Австрия и Нидерландия продължават да имат резерви.

Австрия обвързва въпроса с цялостна реформа на Шенген, около която няма съгласие, а Нидерландия настоява за повече резултати в борбата с корупцията и установяването на правовия ред.

mediapool.bg