Кламер БГ - Новини: Радев очаква Нидерландия да свали "ветото" за Шенген. Не се обсъжда разделяне на България и Румъния

Радев очаква Нидерландия да свали "ветото" за Шенген. Не се обсъжда разделяне на България и Румъния

Европа

|
Четв, 14 Дек 2023г. 14:35ч.
Радев очаква Нидерландия да свали "ветото" за Шенген. Не се обсъжда разделяне на България и Румъния

Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев очаква Нидерландия скоро да свали "ветото" за Шенген и смята, че е възможно решение за пълноправно членство да края на годината, а премиерът Николай Денков съобщи, че преговорите продължават и не се обсъжда разделяне на България и Румъния по пътя им към зоната за свободно пътуване.

Премиерът коментира в Брюксел, че България ще изпрати конкретни предложения до Австрия, за да се съгласи да "пусне" страната ни и със сухопътните граници в зоната за свободно пътуване.

Още по темата

Със задна дата отпада таксата за руския газ, дерогацията за "Лукойл" - от 1 март

13 декември 2023 17:52

"Ще използваме ЕК като медиатор в тези преговори", каза Денков, който е в Брюксел за срещата на европейските лидери.

Унгария официално е заплашила с "вето"

Премиерът потвърди, че Унгария, макар и на ниско ниво, е предупредила официално, че може да наложи "вето" над разширяването на Шенген, ако се запази въведената от България такса за преноса на руски газ.

По-рано този месец управляващите решиха таксата от 20 лв./МВтч за преноса на руския газ през българската мрежа да отпадне със задна дата, след като я въведоха в средата на октомври.

Сега Денков потвърди, че е имало официално предупреждение от Будапеща.

Радев смята за възможно решение до края на годината

В същото време президентът Румен Радев коментира, че е оптимист за решение за пълноправното членство на България в Шенген до края на годината.

Той каза, че нидерландския премиер Марк Рюте го е уверил, че след падането на Механизма за сътрудничество и проверка за България, което вече се случи, Нидерландия ще подкрепи България за Шенген без никакви ограничения.

"Очаквам в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния", каза Радев.

По думите му "някои държави решават свои вътрешнополитически проблеми чрез ветото".

Нидерландия решава в близките дни

Австрия спира България и Румъния, докато Нидерландия има резерви само към нашето присъединяване. Австрия вече допусна, че може да се съгласи двете балкански държави да влязат на първо време с летищата, а до дни се очаква и реакция от Нидерландия.

Марк Рюте, който управлява Нидерландия като служебен премиер, каза, че Нидерландия ще вземе решение дали да свали ветото за присъединяването на България към Шенген "по някое време в близките дни“.

Още по темата

ЕК подкрепи предложения от Австрия частичен Шенген. Чака се Нидерландия (обновeна)

11 декември 2023 17:36

"Решението, което Нидерландия трябва да вземе, ще се основава на докладите на Европейската комисия“, каза Рюте преди ден.

Последните оценки на ЕК за законодателните промени, свързани с разследването на главния прокурор и антикорупционната комисия, са положителни, но Нидерландия е в сложна политическа ситуация след изборите.

Преговаря се и за сухопътните граници

Денков съобщи, че стратегията е да преговаряме и за сухопътните граници.

"Това, което не искаме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логика на развитие на Европейския съюз, така че това, което се опитваме да избегнем, е необходимост отново да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единодушие", каза Денков.

Не се обсъжда разделяне на България и Румъния

Двете държави се движат в пакет към Шенген, но румънски представители периодично повдигат въпроса за възможно разделяне, в случай че ветото на Нидерландия остане.

"Няма разговори за разделяне на двете държави. Румънските власти от време на време споменават тази възможност, но това никога не е обсъждано нито двустранно, нито в дискусии с ЕК", каза Денков.

mediapool.bg