Кламер БГ - Новини: Орбан: Стратегията на ЕС за войната се провали, украинците няма да спечелят на фронта

Орбан: Стратегията на ЕС за войната се провали, украинците няма да спечелят на фронта

Европа

|
Пет, 27 Окт 2023г. 13:05ч.
Орбан: Стратегията на ЕС за войната се провали, украинците няма да спечелят на фронта

Виктор Орбан, сн. ЕПА/БГНЕС

Стратегията на Европейския съюз по отношение на войната в Украйна "се провали" и блокът трябва да създаде план Б, тъй като украинците няма да спечелят на фронта, заяви премиерът Виктор Орбан пред унгарското държавно радио, предаде Ройтерс.

Орбан е в Брюксел в рамките на срещата на върха на ЕС и заяви, че има "голяма битка", особено по отношение на подкрепата за Украйна. Премиерът каза, цитиран от БТА, че не вижда причина Унгария да изпраща парите на данъкоплатците си в подкрепа на Украйна.

През декември ЕС трябва да вземе решение за преразглеждане на своя бюджет за 2021-27 г. на стойност 1.1 трилиона евро, който вече е натоварен от спешните разходи по време на пандемията от КОВИД и след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Изпълнителният орган на блока предложи държавите членки да отделят повече за общата хазна, за да се осигурят 50 млрд. евро за Украйна и да вложат още 15 милиарда евро за миграцията. Друго предложение предвижда да се отпуснат 20 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Орбан отбеляза, че в действителност промените в бюджета на ЕС, изготвени от Европейската комисия, включват много по-голямо увеличение на разходите, отколкото се смяташе досега.

"Обсъждахме го до късно през нощта [в четвъртък]. Помолихме бюрократите да ни дадат числата и се оказа, че не става въпрос за 60 милиарда евро, а за 100 милиарда".

По думите му Европейската комисия е предложила тези средства да бъдат изразходвани основно по две пера – нова стратегия за миграцията и помощ за Украйна.

"Установихме, че това предложение не е разработено правилно и не е подходящо да бъде основа за сериозни преговори, поради което го отхвърлихме", каза Орбан.

Той заяви, че най-големият проблем е, че стратегията на Брюксел за изпращане на пари и военна помощ на Украйна, за да се помогне на нейната борба срещу Русия, се е провалила.

"Днес всички знаят, но не смеят да го кажат на глас, че тази стратегия се е провалила. Очевидно е, че това не работи....украинците няма да спечелят на фронтовата линия", каза той, добавяйки, че е необходим план Б и оценка на разходите за това.

"След като знаем колко струва това, можем да поделим тази тежест помежду си."

Орбан, който постоянно влиза в сблъсък с Брюксел през последните 13 години заради политики, които според критиците му са подкопали демократичните ценности в Унгария, заяви, че е необходима смяната на ръководството в Брюксел на европейските избори догодина.

mediapool.bg