Кламер БГ - Новини: Макрон: Обсъждат се всички варианти за нови санкции срещу Русия

Макрон: Обсъждат се всички варианти за нови санкции срещу Русия

Европа

|
Пет, 11 Март 2022г. 18:35ч.
Макрон: Обсъждат се всички варианти за нови санкции срещу Русия

Виктор Орбан (ляво) и френският президент Еманюел Макрон по време на провеждащия се във Версай Европейски съвет, Сн. ЕПА/БГНЕС

Лидерите на страните от ЕС бързо одобриха първия набор от санкции срещу Русия след нахлуването ѝ в Русия и са готови да наложат още, ако е необходимо. Това заяви днес в края на двудневната среща на върха на ЕС във Версай френският президент Еманюел Макрон, чиято страна е ротационен председател на блока, предаде Ройтерс.

"Готови сме да приемем нови санкции, всички варианти са на масата", каза Макрон. Той изтъкна, че лидерите на страните членки са изпратили ясно послание към Украйна, че "пътят за нашата Европа е отворен за нея". Макрон добави, че ЕС ще помогне на украинците да възстановят разрушеното от руската армия през войната.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви във Версай , че очаква ЕС да приеме предложението за удвояване на военната помощ за Украйна. "Смятам, че никой не си мисли, че той (първият дипломат на ЕС Жосеп Борел) греши, когато казва, че Европейският съюз трябва да се ангажира допълнително по този въпрос", каза Шолц пред репортери.

В отговор на въпрос дали е била приета идеята на Борел към предназначените вече за Украйна 500 милиона евро да се добавят още толкова канцлерът каза: "Сумата е на масата".

Европейският съюз (ЕС) няма да налага санкции на руския газ или петрол, каза по-рано в петък унгарският премиер Виктор Орбан във видеообръщение, публикувано на страницата му във "Фейсбук", предаде Ройтерс.

В началото на втория ден от неформално заседание на държавните глави и правителствените ръководители на ЕС във Версай, Франция, Орбан заяви: "Най-важният въпрос за нас е уреден по благоприятен начин: няма да има санкции, които да се отнасят за газ или петрол, така че енергийните доставки на Унгария са осигурени през предстоящия период".

mediapool.bg