Кламер БГ - Новини: Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж

Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж

Европа

|
Вт, 24 Окт 2023г. 22:38ч.
Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж

Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж

Най-високопоставеният представител на Русия в ЕС е заподозрян в шпионаж, съобщиха източници в Брюксел за ДПА.

Няколко източника казаха във вторник пред ДПА, че белгийската тайна служба VSSE смята, че дипломатът Кирил Логвинов, изпълняващ длъжността шарже д'афер на мисията на Руската федерация към ЕС, не работи само за външното министерство, но и за руското външно разузнаване.

Според автобиографията му Логвинов е работил в руското посолство в Берлин между 2010 и 2014 г., съобщава още ДПА, цитирана от БТА.

За случая беше съобщено днес от германското списание "Шпигел" и няколко други европейски медии. Подозренията за възможно шпиониране датират от лятото на миналата година, уточнява ДПА.

"Не коментираме", каза говорител на разузнавателната агенция VSSE пред ДПА в отговор на въпрос до какъв вид разузнавателни данни може да е имал достъп Логвинов.

Шпионажът не предполага просто тайно придобиване на информация. Дейностите в сферата на нежелано политическо или социално влияние също са включени в това определение, посочва ДПА. Това може да се случи например чрез целенасочено разпространение на невярна информация в приемащата страна.

48-годишният Логвинов е най-висшият представител на Русия в ЕС от септември 2022 г. Постът на официален посланик е вакантен, откакто Владимир Чижов беше отзован в родината си миналата година, след около 17 години като посланик на Русия в ЕС.

Преди това отношенията между Брюксел и Москва бяха влошени заради руската инвазия в Украйна.

На отправен днес въпрос защо Логвинов не е бил помолен да напусне страната с оглед на подозрението за шпионаж, представители на ЕС не дадоха ясен отговор.

Говорител каза само, че има мерки "за непрекъсната оценка на степента на заплахата".

mediapool.bg