Кламер БГ - Новини: Илиана Иванова е одобрена за комисар от Европарламента (видео)

Илиана Иванова е одобрена за комисар от Европарламента (видео)

България

|
Вт, 12 Септ 2023г. 16:29ч.
Илиана Иванова е одобрена за комисар от Европарламента (видео)

Илиана Иванова е новият еврокомисар от България Сн. ЕП

С голямо мнозинство Европейският парламент избра Илиана Иванова за следващ еврокомисар от България.

За нея гласуваха 522-ма депутатите. Против бяха само 27, а 51 се въздържаха при тайния вот.

Сега предстои Илиана Иванова да бъде назначена с подкрепата на Съвета на Европейския съюз.

Тя ще заема поста на еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта до края на мандата на Европейската комисия, който изтича през есента на 2024 г.

Илиана Иванова ще довърши мандата на Мария Габриел, която през май стана вицепремиер и министър на външните работи в правителството на акад. Николай Денков.

Новият български еврокомисар беше изслушана от комисиите по промишленост, изследвания и енергетика и по култура и образование в Европейския парламент на 5 септември. Коментарите след представянето й бяха "отлични", а кандидатурата й оценена като "много силна".

Ден по-късно председателският съвет на Европейския парламент взе решение за закриване на процедурата по изслушването й и предложи да бъде гласувана от ЕП.

Илиана Иванова стана евродепутат през 2009 г. с листата на ГЕРБ. От 2013 г. до сега тя беше представител на България в Европейската сметна палата в Люксембург.

Сега първото нещо, което ще направи, е да подаде оставка от заемания пост. Това съобщи Иванова пред журналисти след като бе одобрена за еврокомисар от ЕП. Тя уточни, че кой ще я наследи на поста е решение, които ще бъде взето от българското правителство.

Илиана Иванова каза, че планира да дойде в България и да се срещна с институциите, с ресорните министри и с научно-изследователски центрове.

"Надявам се да осъществим максимално много срещи. Ще имаме достатъчно събития", заяви Иванова.

Тя изказа съболезнования на близките на жертвите от наводнението в Царево. Посочи че Европейската комисия е предоставила на България веднага данни по програмата "Коперник".

"Реакцията на ЕК е незабавна в такива случаи. Има механизъм за гражданска защита, възможност за предоставяне на средства за оборудване, лекарства, медицински екипи, издирване. Винаги трябва да реагираме максимално бързо", добави Иванова.

Тя уточни, че е всяка държава сама решава кога и как да поиска тази помощ. Този коментар беше направен по повод изявление на говорител на ЕК веднага след бедствието, че България не е задействала механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията в Царево.

Най-скоро предстои и откриването на офис на програмата "Хоризонт Европа" в Киев, каза Илиана Иванова. По думите й така украинците ще могат да се възползват от помощта по този инструмент.

mediapool.bg