Кламер БГ - Новини: В ГЕРБ след "замразяването” играят на "доброто и лошото ченге"

В ГЕРБ след "замразяването” играят на "доброто и лошото ченге"

България

|
Нед, 28 Май 2023г. 12:16ч.
В ГЕРБ след "замразяването” играят на "доброто и лошото ченге"

Делян Добрев

Две противоположни позиции за развитие на ситуацията и евентуален изход от политическата криза се очертават в неделя в ГЕРБ ден, след като вчера от партията обявиха, че “замразяват“ преговорите с “Продължаваме промяната – Демократична България“ с мотива, че от разпространения запис от заседанието на ПП станало ясно, че “не се спазват фундаментални принципи на демократичната република“.

Едната позиция е, условно казано, по-мека и умерена, в духа на казаното на вчерашната пресконференция от евентуалния ротационен премиер Мария Габриел и лидера на партията Бойко Борисов – вратата остава отворена и не е изключено договаряне на кабинет с втория мандат, но при нови условия.

“Те не са разчели защо изгубиха само за шест месеца управлението. Ще размразим преговорите, ако видим истинско желание в тях за експертно правителство за кратък мандат“, каза вчера Бойко Борисов.

ГЕРБ и ПП-ДБ стигнаха до съгласие за кабинет с ротационен премиер, но от ПП бяха категорични, че те ще изберат министрите с изключение на Мария Габриел. От ДБ казаха, че няма да имат представител в такъв кабинет, но от ПП не се отказаха от партийни назначения. Вчера Бойко Борисов ясно отправи сигнал, че вече не е склонен да приеме подобно развитие.

Тази позиция в неделя повториха заместник-председателят на партията Даниел Митов и депутатът Деница Сачева. Далеч по-твърда и крайна позиция обаче застъпи депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който в остър тон се изказа за отказ от преговори с „измамниците от ПП”.

Даниел Митов: Размразяване след предоговаряне на условията

"Няма друго решение в случая. Не може да останат без последствия нещата, които чухме в записа. Единственото възможно решение в тази ситуация - преговорите ще бъдат замразени, докато не се предоговорят някои условия", заяви пред БНТ Даниел Митов.

Той определи изтеклия запис като "циничен разговор по различни варианти за злоупотреба с власт".

"За да бъдат размразени преговорите трябва да се гарантира, че властта няма да бъде упражнявана така както си говориха тези момичета и момчета", допълни Даниел Митов.

Деница Сачева: За да има редовно правителство, трябва да се излъчат взаимноприемливи експерти

"За да има редовно правителство, то трябва да бъде стабилно. Не може да се даде цялата власт на 37 души, колкото са депутатите на ПП. ... Ние сме 69 народни представители, ПП-ДБ са 64. За да може да има стабилно мнозинство, то трябва да подкрепя политики и действия на изпълнителната власт, които да са обществено полезни и приемливи за каузите и идеологиите на отделните партии. ... Трябва да се изведат големите задачи пред България. За да има редовно правителство, трябва да бъдат излъчени експерти, които да са взаимноприемливи и за двете парламентарни групи - и на ГЕРБ-СДС, и на ПП-ДБ, че могат да свършат задачите, които ще им бъдат възложени".

Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Деница Сачева и отново подчерта, че преговорите са замразени, а не прекратени, защото пред страната има важни задачи, които не могат да бъдат решени без редовно правителство.

"Най-доброто за България е да има стабилно редовно правителство. ... Това е държавническото, мъдрото, отговорното решение, от което може би ще пострада имиджът на някои политически партии, включително и на ГЕРБ, но това решение трябва да бъде взето и си струва да бъде взето. Ако колегите от ПП не са възмъжали за такова решение, тогава ще отидем на нови избори с всички рискове от това", каза Сачева.

"Трябва да бъде зачетен вотът на българските избиратели. Трябва да се даде възможност политическите страсти да се уталожат и да има ясни разговори какви ще бъдат основните задачи пред едно редовно правителство с ограничен мандат - ПВУ, Шенген, еврозона, по-плътна евроинтеграция на страната. Те трябва да бъдат изпълнени от хора, които имат нужните качества да го направят. Това са нашите условия. Ние даваме възможност на ПП-ДБ да преосмислят позициите си към момента. ... Очакваме да чуем какво е общото мнение на ПГ на "ПП-ДБ", а не единствено и само отделни гласове от ПП", обясни още тя.

По думите на Сачева, когато се говори за големите политически задачи пред България, Мария Габриел е човекът, "който има както капацитета, така и подготовката, контактите и политическите качества, за да ръководи изпълнението на тези задачи". Според нея Габриел трябва да е първият ротационен премиер на страната.

"Не сме си представяли нито мащаба, нито начина, по който ПП си представят да упражняват властта", каза тя и уточни, че по време на преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не се е говорило за неща, които се чува на записа на НС на ПП, че са обсъждани.

"Нито се е говорило за това, че ще се правят мащабни чистки в държавната администрация, нито се е коментирало това, че няма значение как ще се упражнява властта - законно или незаконно. Служби, посолства - всичко това, което чухме, за нас беше потресаващо. Това бяха едни скандални факти, които бяха изнесени".

Делян Добрев: Има два варианта: Правителство ГЕРБ-ДПС-ДБ и ИТН или нови избори

"След първоначалният шок и ужас от разговора на измамниците, идва ред трезво да помислим какви са вариантите. Според мен те винаги са били два”. Това написа в личния си профил във фейсбук депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, след като вчера от неговата партия обявиха, че замразяват преговорите за правителство с ПП-ДБ.

„Вариант I:

Дясно правителство с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ДБ и ИТН.

Плюсове: Стабилно мнозинство от 142 депутата, 100% съвпадение на приоритите и програмите, принципни и правилни позиции по геополитическите въпроси, способни политици и експерти, които могат да извадят страната от кризата на ПП...

Минуси: Не виждам.

Вариант II:

Избори.

Плюсове: Партията на измамниците от ПП ще отиде в небитието. Истинското наказание/възмездие в политиката го дават избирателите и аз нямам съмнение, че ПП ще си получат заслуженото.

Минуси: Шести поредни избори, още няколко месеца хаос и несигурност, липса на бюджет, задълбочаване на кризата и др.

От много време твърдя, че ключът към решаване на парламентарната криза се държи не от Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ или Слави Трифонов, а от Христо Иванов. И това е факт не само в това събрание. Така беше и в предишното, най-вероятно ще е така и в следващото.

Време е ДБ да възмъжеят и да поемат своята отговорност. Не могат повече да се крият зад коалиции с ПП (партия за която от ДБ са били винаги наясно, че е сбирщина от измамници, жадни за власт). Настават мъжки времена. Време е да се прояви кураж, държавническо поведение и отговорност към избирателите!

P.S. И още нещо! Ако въпреки, всичко все пак се сформира някакъв Франкенщайн с участието на Асен Василев и ПП, вината за това ще е колкото на ГЕРБ, толкова и на Христо Иванов и ДБ", пише в заключение Делян Добрев.

mediapool.bg