Кламер БГ - Новини: ДБ: Абсолютно императивно е да се излъчи правителство

ДБ: Абсолютно императивно е да се излъчи правителство

България

|
Нед, 28 Май 2023г. 17:18ч.
ДБ: Абсолютно императивно е да се излъчи правителство

Христо Иванов

"Абсолютно императивно е да се излъчи правителство с втория мандат, трябва да се направят всички усилия това да се случи при гарантиране на определени национални политически резултати. Всичко останало трябва да остане за мемоари, лични преживявания, будоарни емоции и пр., които нямат нищо общо с нашата отговорност за съдбата на републиката". Това заяви в интервю по БНР съпредседателят на “Демократична България” и лидер на “Да, България” Христо Иванов.

Христо Иванов призова акад. Николай Денков и Мария Габриел да продължат спешно разговорите, без постоянно да сменят формулата за кабинета. По думите му, за него от самото начало не е ясно какво точно е желанието на ГЕРБ-СДС - за политически неутрален или за коалиционен кабинет.

Проф. Денков трябва да е първи в ротацията, защото това е периодът, в който трябва да се случи конституционната реформа, каза Иванов, като подчерта, че нейните носители все пак са ПП-ДБ. И ако тя бъде саботирана или поеме в грешна посока, премиерът може да си подаде оставката, с което пада и цялото правителство.

“За мен тази конституционна реформа е първият, най-важен тест, ако тя се случи, кабинетът може да работи неограничено време. Ако направим това, ще може да се изправим пред гражданите и да кажем - независимо кой какво минало има, работим за системното разграждане на корупционния модел”, каза съпредседателят на ДБ.

Според Иванов вече няма време за сериозни ревизии в договорената вече ротационна формула за правителство, защото президентът държи в ръцете си политическия процес и съобщава по-малко от 24 часа преди това кога ще връчи мандата, който може да връчи и в понеделник. “Този маниер на действие от засада по най-важните конституционни процедури не е много отговорен”, предупреди Иванов.

Атанас Атанасов: Борисов трябва да избере на коя страна застава

"България има крещяща нужда от редовно правителство. Правителство, доминирано от реформаторски, евроатлантически сили“, написа в профила си във фейсбук съпредседателят на "Демократична България“(ДБ) и председател на Демократи за силна България Атанас Атанасов.

Кой има интерес това да не се случи, пита той.

"Във вътрешнополитически план това са сили, които искат да продължи управлението на безконтролната служебна власт.

Във външнополитически план тези заинтересовани властови центрове обслужват интересите на Русия в агресията ѝ срещу Украйна, като поддържат образа на България на “Троянски кон” в НАТО и ЕС“, продължава той.

Борисов трябва да избере на коя страна застава, завършва поста си Атанасов

Вчера в централата на ГЕРБ Мария Габриел обяви, че се замразяват преговорите с "Продължаваме промяната-Демократична България“ за съвместно управление.

mediapool.bg