Кламер БГ - Новини: Възмутен от законови поправки, шефът на БНР подаде оставка

Възмутен от законови поправки, шефът на БНР подаде оставка

България

|
Ср, 21 Окт 2020г. 18:56ч.
Възмутен от законови поправки, шефът на БНР подаде оставка

Генералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков е депозирал оставката си. За това съобщи самият той в ефира на обществената медия.

Сутринта в сряда той е внесъл в Съвета за електронни медии (СЕМ) писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че иска договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.

Като причината за решението си Балтаков посочи обявените за обществено обсъждане промени в Закона за радиото и телевизията. По думите му поправките не са тези, в които работна група с "експерти от БНТ, БНР, СЕМ, министерства, медийни експерти инвестира стотици часове".

"Дяволът е много голям и много черен по отношение на предложения за обсъждане законопроект. Казаното от министър Боил Банов, че поправките са резултат от работата на работна група, е манипулативно и невярно", каза той.

Балтаков обясни, че е останал възмутен от това, че се твърди, че БНР подкрепя законопроекта, обявен за обсъждане:

"В БНР подкрепихме друг законопроект, който всъщност не е представен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от проекта, поне 7 или 8, които БНР е поставило и лично съм мотивирал. Те касаят управлението на обществените медии. (...) Бяхме поставили много ясни позиции. Става въпрос за начина, по който генералният директор ще работи с управителните съвети. (...) Няма значение дали е Андон Балтаков или Христо Петров генерален директор. Българският закон е несъвършен. След две години, ако аз си изкарам целия мандат, ще трябва да предложа нов Управителен съвет. Той ще работи с бъдещия генерален директор", обясни той.

Генералният директор подчерта, че въпросът е принципен и не е стигнал до решението за оставка заради пари, а заради принципи.

Балтаков каза още, че неговата позиция по внесения законопроект е била манипулативно представена. "Изопачиха моето становище и облякоха този законопроект със словата, че едва ли не той се подкрепя от БНР. Това не е вярно. Най-ужасното, което показва изключителната наглост на тези, които са написали доклада – Боил Банов и неговия екип, е че те са взели параграфи от моята мотивация за подкрепата на друг законопроект, но са ги сложили все едно подкрепям този", добави той.

По думите му министър Банов "може би трябва да си подаде оставката" заради това, че "по този арогантен и нагъл начин е изкривил професионалното и почтено поведение на БНР".

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", каза още генералният директор.

В настоящия Закон за радиото и телевизията ако един генерален директор напусне предсрочно поста, мандатът на Управителния съвет, които е назначил, не се прекратява. Така наследникът се оказва в ситуация, в която трябва да работи с хора, избрани от предшественика му.

Балтаков стана генерален директор на БНР в началото на тази година. Управителният съвет обаче му е наследство от предходния шеф на радиото – Светослав Костов, чийто мандат бе прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното замлъкване на програма "Хоризонт" и опита дългогодишната журналистка Силвия Великова да бъде свалена от ефир миналата година. През юни тази година публично си пролича, че има напрежение между заварения УС и Балтаков.

mediapool.bg