Кламер БГ - Новини: САЩ даряват два стари F-16 на България

САЩ даряват два стари F-16 на България

България

|
Ср, 21 Окт 2020г. 22:27ч.
САЩ даряват два стари F-16 на България

Военновъздушните сили на САЩ ще предоставят на българските Военновъздушни сили два изведени от експлоатация самолета F-16, след като получат одобрение от Конгреса на САЩ, съобщи в сряда посолството на САЩ в България.

По молба на българското правителство тези два самолета ще бъдат предоставени съгласно Програмата за отбранителни артикули с отпаднала необходимост (EDA) на Министерството на отбраната на САЩ, за да бъдат използвани от като помощни средства за обучение и общо запознаване на българските ВВС с техниката.

Съобщението е във връзка с посещението на помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър, който в сряда посети българските авиационни бази в Граф Игнатиево и Безмер и учебния полигон "Ново село".

Дарението на тези два самолета идва след неотдавнашното закупуване от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70 от Съединените щати, което се определя като “важна стъпка към модернизацията на българските въоръжени сили”, в съобщението на посолството. Чрез придобиването на изтребителите също така се осигуряват мащабни ресурси за съвместната ни мисия за обезпечаване на сигурността в Черноморския регион, добавят оттам.

Правителството закупи 8 изтребители F-16 Block – 70 от САЩ и "Локхийд Мартин" за 2. 1 млрд. лева и планира да закупи още 8, но засега не е ясно кога ще стане това.

Oчакванията са, че те ще бъдат по-евтини и ще могат да се платят разсрочено.

“Закупуването от страна на България на самолетите F-16 от САЩ посредством Програмата за чуждестранни военни продажби свидетелства за задълбочаване на нашето партньорство в областта на отбраната. През последните две години осъществихме над 170 съвместни военни инициативи. Работейки заедно по настоящата съвместна мисия за охрана на въздушното пространство, ние засилваме нашето партньорство. Чрез него е осигурено обучение в САЩ за над 5000 български военнослужещи, както и над 50 милиона долара американски инвестиции за обновяване на българските военни съоръжения. През дългата история на приятелство и военно сътрудничество между САЩ и България успехите ни доказват за пореден път, че сме по-сигурни и по-силни, когато действаме заедно”, се казва в съобщението, цитирано от БГНЕС.

По-рано през деня помощник-държавният секретар на САЩ по политико-военните въпроси Рене Кларк Купър посети авиационните бази в Граф Игнатиево и Безмер, както и Учебния полигон "Ново село". В посещението участваха посланикът на САЩ Херо Мустафа и зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

В Граф Игнатиево помощник-държавният секретар имаше възможност да наблюдава американски пилоти от състава на 31-во изтребително крило, подпомагащи българските военновъздушни сили в засилената мисия за охрана на въздушното пространство на НАТО, чрез която се осигурява безопасността на небето над България и се повишава оперативната съвместимост между партньорите в НАТО.

По време на посещението си помощник-държавният секретар каза, че тези авиосъоръжения, предназначени за съвместно ползване, имат голямо значение за укрепването на способностите на НАТО и изказа благодарността на САЩ към България за нейния ангажимент към Алианса.

Посещението на помощник-държавният секретар Купър идва след визитата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов във Вашингтон, където на 6 октомври той се срещна със секретаря по отбраната на САЩ Марк Еспър и двамата подписаха десетгодишна Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната, припомниха от посолството.

"Тя ще служи като ръководство за работата на нашите две държави за по-нататъшното засилване на съюзничеството ни през следващите десет години", добавят оттам.

С пътната карта започва нова глава в историята на силното военно сътрудничество между САЩ и България. Началото на това партньорство бе положено през 2006 г., когато Съединените щати и България подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, в което се предвижда съвместно ползване на няколко военни бази и се дава възможност на въоръжените сили на САЩ да засилят участието си в тренировъчни учения в България.

Посещението на помощник-държавния секретар е важна стъпка от изпълнението на Пътната карта, както и за засилването на способностите на НАТО в региона.

mediapool.bg