Кламер БГ - Новини: Зеленски: Русия засилва атаките си по три направления

Зеленски: Русия засилва атаките си по три направления

Война в Украйна

|
Вт, 14 Ноем 2023г. 17:37ч.
Зеленски: Русия засилва атаките си по три направления

Зеленски: Русия засилва атаките си по три направления

Руската армия е засилила атаките си в три сектора - по направленията на Авдеевка, Купянск и Донецк, обяви в приложението "Телеграм" след традиционното дневно заседание с видеоконферентна връзка президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Укринформ.

"Всекидневното онлайн заседание. Разузнавателни сводки, графици за доставка на боеприпаси, ракети, оборудване. Сводка от фронта", написа държавният глава. "Благодарен съм на нашите воини, които удържат позициите и продължават с операциите по настъплението", добави Зеленски по повод доклада на армията за зачестилите руски нападения по споменатите три направления.

Според украинския президент Русия продължава "да си отмъщава" на свободния Херсон, като обстрелва центъра на града без стратегическо основание. Вчера бе съобщено, че там са загинали трима души, а двумесечно бебе е ранено.

Украинското министерство на вътрешните работи е представило на държавния глава сводка за възпирането на поредица от скорошни среднощни нападения. Украинската армия постоянно следи промените в тактиката на руските атаки с дронове и настройва противовъздушната отбрана според тях.

"Зърненият коридор" работи. Сега ние прехвърляме котата от 4 милиона тона и поддържаме добър ритъм", каза още Зеленски. Укринформ припомня, че на 7 ноември Зеленски е бил информиран за допълнителни доставки на усъвършенствани ракетни системи земя-въздух НЕЙСАМС с цел укрепването на украинската ПВО с идването на зимата.

Франс прес посочва, че очертанията на източния фронт са застинали от близо година, независимо че и Зеленски, и Кремъл твърдят, че няма застой във военните действия. Украйна наскоро намекна, че не е постигнат желаният напредък в контранастъплението, започнало през юни и срещнало сериозна руска съпротива. От друга страна според руски и украински военни блогъри, на които се позовава АФП, Киев е успял да разположи военни сили на окупираната от Русия част от брега на река Днепър, и по-специално в района на село Кринки, южно от Херсон.

Украински дронове атакуваха химически завод край Брянск и конструкторско бюро за ракети в Коломна

В нощта на 14 ноември няколко руски региона бяха атакувани от дронове. Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожаването от ПВО на четири украински дрона над Московска, Брянска, Орловска и Тамбовска област.

В град Селцо, Брянска област, дрон падна върху Брянския химически завод на името на 50-годишнината на СССР, като проби покрива на три места, пише Baza. В строящ се цех е открито устройство от авиационен тип, намиращите се върху него експлозиви не са се детонирали.

Заводът в района на Брянск вече беше атакуван от дрон на 13 октомври. Тогава дронът е бил отклонен със средствата на радиоелектронната борба, паднал е на покрива на един от цеховете и се е взривил. Нямаше жертви.

Компанията произвежда боеприпаси и ракети от различни класове. Капацитетът на химическия завод му позволява да произвежда повече от 30 вида експлозиви.

Друг дрон падна и се взриви на територията на Конструкторското бюро по машиностроене в Коломна край Москва в полунощ, пише изданието Астра, цитирано от The Moscow Times. Счупени са прозорци на две сгради на предприятието. Пострадали са и фасадите на две сгради. По предварителна информация няма пострадали.

Конструкторското бюро по машиностроене в Коломна е един от водещите руски проектни, изследователски и производствени центрове в областта на военната техника. Компанията разработва ракети, противотанкови оръдия и минометни оръжия. Специалисти от конструкторското бюро създадоха комплексите „Точка-У” и „Искандер”, ПЗРК „Игла-С” и „Върба”. През 2021 г. Министерството на отбраната сключи договор с Конструкторското бюро за доставка на ракети „Кинжал“.

Дрон атакува и Орловска област. Губернаторът Андрей Кличков каза, че дронът е бил свален от системи за противовъздушна отбрана в северозападната част на региона. По думите му няма щети по инфраструктурата или жертви.

По данни на Министерството на отбраната за първи път над Тамбовска област е свален украински дрон. Нямаше информация за унищожени по-рано в региона дронове от губернатора Максим Егоров. Mash публикува видео от полета на апарата. Няма подробности за атаката, но регионалното министерство на извънредните ситуации съобщи за пожар с площ 5 квадратни метра в едноетажна тухлена сграда на Тамбовския барутен завод. От ведомството допълват, че пожарът е бил бързо потушен. Няма загинали и ранени.

Преди това на 11 ноември беше съобщено за взрив във фабрика за барут в Котовск, Тамбовска област. Подобно е и описанието на бедствието - пожарът е констатиран в отделна тухлена постройка, но площта на пожара е 300 квадратни метра.

Украйна съобщи за трима загинали и ранено дете при руски обстрел

Трима души загинаха, а най-малко 12, включително двумесечно бебе, са ранени при руски обстрел, засегнал болница и жилища в южноукраинския град Херсон, съобщи областният управител Олександър Прокудин, цитиран от Ройтерс.

Вчера следобед двама души бяха убити, а десет ранени при комбинирана атака срещу центъра на града, посочи губернаторът.

"Осем превозни средства, включително линейка, административна сграда, болница и най-малко 15 жилищни сгради са унищожени или повредени", добави той.

Прокудин сподели видеозапис, показващ сгради с дупки от снаряди и изпочупени прозорци, купчини строителни отпадъци и напълно изгоряла линейка.

В друго съобщение областният управител заяви, че по-рано вчера е стреляно по лека кола в херсонско предградие, при което е загинал един човек, а двумесечно бебе и неговата майка са ранени.

"Тази обгоряла купчина метал само допреди няколко часа е била колата, с която семейството се е връщало от преглед при лекар", добави той и сподели видео, на което пожарникари работят на мястото.

В края на миналата година руските войски напуснаха Херсон и западния бряг на река Днепър в тази област, но сега редовно обстрелват тези райони от позиции на източния бряг. Местните обикновено чуват тревоги за въздушно нападение по няколко пъти на ден.

Антъни Блинкън обеща, че подкрепата на САЩ за Украйна ще продължи и през зимата

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща на Украйна, че подкрепата на САЩ ще продължи и през зимата, предаде Франс прес.

Блинкън проведе среща във Вашингтон с Андрий Ермак, ръководителя на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

"Във всички наши разговори с украинското правителство ние подчертахме, че ще продължим да стоим на тяхна страна", заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън е обсъдил с Ермак мерките, които могат да се вземат заедно с Украйна, за да се укрепи нейната инфраструктура в навечерието на зимата, поясни Милър.

"Разбира се, ние констатирахме през миналата зима, че Русия се опитва да разрушава енергийни обекти в Украйна. Те могат да опитат отново да направят това", заяви Милър, визирайки руските сили.

В "Екс" Ермак написа, че е благодарил на Блинкън за подкрепата на САЩ. Той също така заяви, че украинците са били трогнати от костюмите за Хелоуин, носени от децата на държавния секретар. Синът на Блинкън се появи на събитие за Хелоуин в Белия дом, дегизиран с емблематичните дрехи в цвят каки, носени от Зеленски, докато дъщерята на Блинкън беше облечена тогава с тоалет с цветовете на украинското знаме - жълто и синьо.

Ермак призова водещите еврейски организации в САЩ да продължат да подкрепят Украйна

Андрий Ермак призова ръководителите на водещи американски еврейски организации да продължат да подкрепят и да оказват помощ на Украйна, за да се ускори победата над общия враг, предаде Укринформ.

В рамките на работното посещение в САЩ като част от украинската делегация, ръководена от Юлия Свириденко, вицепремиер и министър на икономиката Ермак проведе среща с лидерите на водещи американски еврейски организации.

Ермак благодари на американските еврейски организации за вярната им подкрепа за Украйна, която се бори срещу руската агресия, както и за хуманитарната помощ, която предоставят на украинските граждани. Шефът на канцеларията на президента отбеляза приноса на американските еврейски организации в борбата срещу руската пропаганда и антисемитизма.

"Съдбите на нашите народи са исторически свързани. Те са свързани и днес. Народите на Израел и Украйна се борят еднакво за правото си на съществуване. И за това да бъдат себе си", подчерта той.

Ермак уточни, че оста на злото, в която влизат Русия и Иран, както и терористите от палестинското движение "Хамас", действа по един и същи начин, убивайки деца и пленявайки цивилни, като използва произведени в Иран дронове камикадзе за унищожаване на енергийната инфраструктура, отбелязва Укринформ.

"Има нови предизвикателства, пред които сме изправени, и всички знаем кой е най-заинтересован от започването на нови войни. Това са Иран, Русия и Северна Корея. Украинците знаят какво представляват терористичните нападения срещу цивилни. Виждаме, че ако агресорите в крайна сметка не загубят в Украйна, те ще продължат тази война другаде", заяви той.

Ермак призова за по-нататъшна подкрепа и помощ за Украйна, за да се ускори победата над общия враг.

"Победата на Украйна и унищожаването на военния потенциал на Русия ще означава унищожаване на плановете на агресорите, намаляване на влиянието на терористите по света като цяло. Затова да помогнем на Украйна означава да защитим свободата и сигурността на всички хора на планетата", уточни ръководителят.

Мозъчен тръст обяснява гафa на руските медии, съобщили за "изтеглянето" на войски от Херсонска област

Руски държавни медии вчера за известно време публикуваха съобщения за "прегрупиране" на силите на Москва, разположени на източния бряг на река Днепър в Херсонска област, които по-късно бяха свалени, пише Укринформ.

Мозъчният тръст "Институт за изследване на войната" (ИИВ) коментира въпросното объркване.

"Руското командване и преди се е мъчело да установи координиран информационен подход към развитието на ситуацията в Украйна, особено след като руското командване не успя да създаде информационни условия за отразяване на загубите при контраофанзивата в Харков през 2022 г.", каза експерт от ИИВ.

Възможно е свалените съобщения за "прегрупиране" на руски войски по източния бряг в Херсонска област да свидетелстват за дебати във висшия ешелон на руското военно командване, които може да са попаднали несвоевременно в информационното пространство, смята ИИВ. Освен това руското военно командване може да е инструктирало медиите да публикуват въпросните съобщения, а след това да ги свалят, като част от информационна операция за заблуждаване на украинските въоръжени сили относно броя на руските военнослужещи, разположена на източния бряг.

Независимо от причините и обстоятелствата около създалата се ситуация, реакциите показват, че в руското информационно пространство са налице трудности при отразяването на събитията в Херсон. "Ситуацията в Херсонска област остава изключително невралгична в информационното пространство, което подкрепя войната. Това показва че руските медии не са обединени около единна реторична линия по въпроса за случващото се на източния бряг на Днепър", се заключава в анализа на ИИВ.

Вчера информационните агенции РИА Новости и ТАСС съобщиха, че руското министерство на отбраната е решило да придвижи военни части в Херсонска област към "по-удобни позиции на изток от Днепър", припомня Укринформ. И двете медии по-късно свалиха публикациите, а украинското министерство на отбраната ги възприе като провокация.

mediapool.bg