Кламер БГ - Новини: Синът на Медведев и племенница на Путин попадат в новия пакет от санкции на ЕС

Синът на Медведев и племенница на Путин попадат в новия пакет от санкции на ЕС

Война в Украйна

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 15:35ч.
Синът на Медведев и племенница на Путин попадат в новия пакет от санкции на ЕС

Иля Медведев

Европейската комисия подготви 12-ия пакет санкции срещу Русия и изпрати предложенията си на страните членки на ЕС. Новите мерки включват ембарго върху руски диаманти, по-строги изисквания за спазване на наложените по-рано санкции, ограничения върху износа и вноса на редица стоки на стойност около 5 млрд. евро, както и разширяване на санкционния списък с около 120 физически и юридически лица, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на европейски служители.

Физическите лица ще бъдат 47 души, сред които роднини на най-високопоставените руски лидери, настоящи и бивши президенти, пише The Guardian.

Това най-напред е Анна Цивилева, която Владимир Путин назначи през април за ръководител на държавния фонд "Защитници на Отечеството", който помага на ветераните от войната в Украйна и техните семейства.

Цивилева е съпруга на губернатора на Кемеровска област Сергей Цивилев и, както се оказва, дъщеря на първи братовчеди на Путин, на чието семейство президентът прехвърли голям бизнес с въглища.

В новия списък със санкции според The Guardian е включен и Иля Медведев за организиране на дезинформационна и пропагандна кампания в Украйна. Името и датата на раждане съвпадат с тези на единствения син на заместник-секретаря на Съвета за сигурност и бивш президент Дмитрий Медведев.

Иля Медведев, според изявление на Единна Русия, координира създаването на портала „Аз съм в Русия“, който руското министерство на цифровото развитие разработи за жителите на окупираните територии на Украйна.

Новият пакет също така включва санкции срещу износа на руски диаманти, който донесе на Русия около $4 милиарда миналата година.По тези санкции се работи от миналата година. През лятото Белгия, най-големият център за бижута в света, оттегли своите възражения и предложи ограничителни мерки. Според тях всички диаманти, по-големи от определен размер (който очевидно ще бъде определен в диапазона от 0,5 до 1 карат), ще получат уникална маркировка, указваща техния произход. Данните ще бъдат записани в блокчейна. По този начин, според дипломати от страните от Г-7, "80% до 90% от диамантите в света" ще бъдат етикетирани, което ще позволи както на търговците на едро, така и на дребно незабавно да отделят законните диаманти от незаконните.

За да преценят как ще действа забраната, представители на Г-7 сега са в Антверпен, през който минават около 90% от диамантите в света, пише The Guardian.

Според текста на предложенията, с които WSJ се запозна, Европейската комисия също възнамерява да предприеме мерки за ограничаване на продажбите на танкери за Русия и затягане на изискванията към превозвачите на руски петрол по отношение на разкриването на информация, включително транспортни и други разходи. Тези стъпки имат за цел да принудят купувачите на руски петрол да се придържат към тавана от 60 долара за барел, определен от западните страни.

mediapool.bg