Кламер БГ - Новини: САЩ съветват Украйна да се фокусира върху настъплението

САЩ съветват Украйна да се фокусира върху настъплението

Война в Украйна

|
Съб, 21 Ян 2023г. 07:49ч.
САЩ съветват Украйна да се фокусира върху настъплението

Украински войници в укрепленията при Бахмут

Украйна не трябва да се фокусира изцяло върху защитата на град Бахмут, а да използва възможността за подготовка на мащабна контраофанзива срещу руските сили. Това заяви в събота високопоставен американски служител в администрацията на президента Джо Байдън, цитиран в условия на анонимност от АФП.

Според него фокусът върху Бахмут пречи на Украйна да се справи с по-важната задача: да подготви широко очакваната пролетна офанзива, за да постигне значителни успехи срещу руската окупация на юг. Той каза, че времето е в полза на Русия при битката за Бахмут, като се имат предвид по-големите ѝ артилерийски ресурси и числеността на войските.

Според американският военен експерт руската победа там няма да доведе до значителна промяна във войната, тъй като украинските сили ще се оттеглят на добре защитени позиции.

По същото време говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби коментира, че руската частна военна компания "Вагнер" “буквално хвърля тела в месомелачката", за да превземе Бахмут.

"Дори и да успеят (руснаците) в Бахмут, това няма да промени стратегически динамиката на бойното поле. Това няма да отблъсне украинците до степен, в която те изведнъж да се окажат в по-задни позиции и да загубят", каза Кърби.

Вместо да изразходва толкова много войници и толкова много боеприпаси за стратегически маловажна цел, САЩ съветват Украйна да изведе тези сили за преоборудване и да се включи във водените от САЩ програми за обучение, насочени към формирането на по-сложни и тежко въоръжени сили, способни да започнат офанзива в южната част на страната.

Служителят отбеляза, че в Украйна се внасят оръжия за контранастъпление, включително няколкостотин бронирани автомобила само тази седмица - оборудване, което ще е необходимо за мобилни настъпателни сили.

Но за обучението е необходимо време, така че украинците трябва да обмислят компромиса между задържането на Бахмут и подготовката на по-широкообхватни стратегически усилия - каза служителят на Белия дом, като добави, че украинците може да не разполагат с ресурси, за да посрещнат и двете предизвикателства.

mediapool.bg