Кламер БГ - Новини: Путин е загубил в Украйна почти цялата армия отпреди инвазията, според разузнаването на САЩ

Путин е загубил в Украйна почти цялата армия отпреди инвазията, според разузнаването на САЩ

Война в Украйна

|
Нед, 22 Ян 2023г. 15:16ч.
Путин е загубил в Украйна почти цялата армия отпреди инвазията, според разузнаването на САЩ

Битката за Бахмут взе стотици военни и цивилни жертви. Снимка:ЕПА/БГНЕС

Числото на руските загуби в Украйна е достигнало 188 000 човека, съобщи британският в."Сън", позовавайки се на американското разузнаване. По информация на изданието, такива данни за убитите и ранените руски войници са предоставили САЩ на съюзниците си по време на срещата на НАТО, състояла се на 20 януари в авиобазата Рамщайн, Южна Германия.

Американският генерал Марк Милли е информирал, че руската армия вече има "огромно количество жертви". Той не е назовал точно число, но отбелязал, че то е "значително по-голямо от 100 хиляди души".

Преди началото на войната Русия съсредоточи към границите с Украйна около 150 000 военнослужещи, съобщи Пентагонът миналата година.

Американският представител в ОССЕ Майкъл Карпентър каза преди инвазията, че Русия може да е събрала между 169 000 и 190 000 войници на границата с Украйна. Оказва се, че с всички убити и ранени за 11-те месеца на войната, Русия губи почти цялата армия, събрана преди 24 февруари м.г.

През септември президентът Владимир Путин обяви мобилизация. Още 300 000 военнослужещи бяха призовани за войната в Украйна. В края на окомври руското министерство на отбраната докладва на президента, че задачата за мобилизиране на 300 000 военнослужещи е изпълнена. През декември Путин каза, че половината от мобилизираните вече са в зоната на бойните действия, а 77 000 са участвали пряко в боевете.

По данни на американското разузнаване, Русия е успяла да мобилизира едва 250 000 човека от заявените 300 000.

Руското министерство на отбраната за последно е съобщавало данни за загубите на 21 септември – денят, в който започна мобилизацията. Тогава министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че за цялото време на войната в Украйна са загинали 5937 военнослужещи.

През седмицата Би Би Си и Медиазона публикуваха регулярната си оценка за потъврдените загуби на руската армия. По техни данни към 17 януари в Украйна са загинали 11 662 руски военнослужещи, 644 от които са сред мобилизираните.

От 1 до 17 януари изданията са потвърдили гибелта на 942 -ма рускки военни. Толкова голям брой е засечен за пръв път от началото на войната. Двете издания свързнат този негативен рекорд с отчаните опити на Русия да превземе Бахмут.

За обновяване на данните си изданията използват изявления на властите и роднини на загиналите, а също данни от доброволци, които следят гробищата в десетки руски градове и села. Получените по този начин данни не отразяват реалния брой на загиналите, които може да са 40-60% повече, отбелязват изданията.

Украинската защита на Бахмут - стратегически оправдно усилие, въпреки цената

Ако Украйна беше позволила на руските войски лесно да завземат Бахмут, в крайна сметка щеше да заплати много по-висока цена, отколкото плаща сега за неговата отбрана. Такава е оценката на американския Институт за проучване на войната (ISW), публикувана в поредния му обзор.

"Бахмут сам по себе си няма стратегическо значение, но ако руските сили го бяха завзели сравнително бързо и лесно, те можеха да се надяват да разширят операциите си по начини, които биха принудили Украйна да оборудва спешно отбранителни позиции на по-неблагоприятен терен", смятат експертите от ISW. Те отбелязват, че Русия прехвърля жива сила и техника в района на Бахмут от май 2022 г., но досега не е постигнала каквито и да е оперативно значими успехи, които биха могли да застрашат сериозно неговата отбрана от страна на украинските сили.

mediapool.bg